Tachtig banen op de tocht in Groningen

Door de executieverkoop van de werf Maas Shipyard en zusterbedrijf Maas Lastechniek dreigen ruim tachtig banen in Groningen verloren te gaan. De veiling is vorige week via de rechtbank in Amsterdam afgedwongen door het bankbedrijf van ING. De bank wil op deze manier een vordering van 1,5 miljoen euro innen, die de directrice van genoemde bedrijven weigert te voldoen.

Eigenares D. Doesburg sloot twee jaar geleden een hypotheek van 1,5 miljoen euro af om de overname van de toenmalige Damen-werf in Foxhol te financieren. ING heeft deze hypotheek in december 2004 opgezegd. Doesburg stapte hierop naar de rechter om terugvordering van de lening aan te vechten, maar werd in het ongelijk gesteld.

ING bevestigt dat het de grond en drie panden van de twee bedrijven openbaar zal veilen. De werf in Foxhol staat voor 5 april op het programma, daarna volgen Maas Lastechniek in Kolham en de werf in Waterhuizen.

Volgens FNV-bestuurder Ad de Vos is de kans groot dat de executieverkoop het einde zal betekenen van ruim tachtig banen bij de twee bedrijven. Eigenares Doesburg toont zich positiever. Volgens haar staan alleen de banen van de 45 personeelsleden van de vestiging in Foxhol op de tocht. Ze verwacht dat de veiling van deze werf voldoende geld zal opbrengen om de schuld te voldoen. De ING bank wil niet op deze voorspellingen reageren.

Volgens de regionale krant Dagblad van het Noorden is Doesburg niet rouwig over het feit dat het doek zal vallen voor de werf in Foxhol. Na de overname bleek de bodem sterk vervuild te zijn. Damen en ING zouden dat bij de koop hebben verzwegen, schrijft de krant. Toen Doesburg dat alsnog te berde bracht, verslechterde de relatie met ING snel.