Sneeuwrecord maart is zeer uitzonderlijk

De hoeveelheid en het tijdstip van de sneeuwval deze week zijn uitzonderlijk voor Nederland. Een sneeuwlaag van meer dan 20 centimeter komt gemiddeld slechts eens per tien jaar voor, 35 centimeter eens per halve eeuw. De gisteren gemeten sneeuwhoogten in Friesland van 50 centimeter zijn dus heel bijzonder.

Volgens het KNMI in De Bilt valt er iedere winter gemiddeld 30 dagen sneeuw. De dikte van het sneeuwpak kan plaatselijk echter sterk verschillen. Daarnaast kunnen door opwaaiing sneeuwhopen ontstaan van veel grotere dikte. Dit is afgelopen dagen niet het geval geweest door de geringe windsterkte. Overlast door sneeuwhopen had het noorden van het land wél in de winter van 1996.

Maar vooral uitzonderlijk is het tijdstip van de extreme sneeuwval. Volgens het KNMI is er in maart nog nooit zoveel gevallen. De oprichter van het KNMI, Buys Ballot, noteerde in 1867 in Zaltbommel een dikte van `drie voet', volgens het KNMI 60 centimeter. Dat zou het absolute record zijn.

Ook de verwachte kou van komende nacht is tamelijk uitzonderlijk voor maart. Verwacht worden temperaturen van -15 graden, plaatselijk mogelijk meer. Vrijdagnacht wordt het nog kouder, zegt het KNMI. Op 7 maart 1971 werd in Wageningen -18,7 graden gemeld, het eeuwrecord voor maart.