Rusland voorstander van voorzichtige terugtrekking Syrië uit Libanon

Syriës belangrijkste bondgenoot, Rusland, heeft zich gisteren uitgesproken voor een ,,voorzichtige'' terugtrekking van de Syrische troepen uit Libanon.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei in een vraaggesprek met de Britse BBC dat Syriës terugtrekking wordt geëist door resolutie 1559 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. ,,Maar we moeten ons ervan vergewissen dat deze terugtrekking niet het zeer fragiele evenwicht verstoort dat we nog hebben in Libanon, dat een erg moeilijk land is'', aldus Lavrov. Libanon werd tussen 1975 en 1990 verscheurd door burgeroorlog. Moskou is altijd een belangrijke wapenleverancier van Syrië geweest.

De Verenigde Staten, die gisteren in een verklaring van president Bush eens te meer de Syrische terugtrekking eisten, toonden zich sceptisch over de recente belofte van de Syrische president Bashar al-Assad om dat te doen. Assad verklaarde deze week in een vraaggesprek met het Amerikaanse weekblad Time dat hij zijn 14.000 man troepen mogelijk binnen enkele maanden uit het buurland zal terugtrekken.

Adjunct-onderminister van Buitenlandse Zaken David Satterfield zei dat Syrische topfunctionarissen de laatste dagen tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. Tegenover de Senaatscommissie van Buitenlandse betrekkingen zei hij dat nu geen retoriek nodig is, ,,maar actie op de grond''. Satterfield heeft deze week Libanon bezocht.

Een hoge Amerikaanse functionaris merkte in dit verband op: ,,Het blijkt altijd minder te zijn dan wat ze zeiden dat ze zouden doen [..] Als Assad het serieus meent dan is het tijd om ernst te maken.''