REGIOVOORKEUR

BERGEN

Bergense School

Voor het project Bronnen bracht Museum Kranenburgh werk bijeen van hedendaagse kunstenaars die ooit leerling waren van de Berger Scholengemeenschap, onder wie fotografe Hellen van Meene, modeontwerper Aico Dinkla, beeldend kunstenaar Michiel Kluiters en filmer Vincent Oudendijk. Verder zijn schilderijen te zien van markante plekken in Bergen, gemaakt door kunstenaars uit de Bergense School.

Bronnen: Bergen, de Bergense School en de Berger Scholengemeenschap. T/m 22 mei in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen. Di t/m zo 13-17u. Inl 072-5898927.

DEN HAAG

Literaire week

Van 8 t/m 19 mrt vindt tegelijk met de Nationale Boekenweek de Indische literaire week plaats. In deze periode zullen tal van activiteiten worden georganiseerd waaronder een boekenmarkt, boekbesprekingen en interviews.

tichting Het Indisch Huis, Javastraat 2-b. Inl 070-346 26 16 & www.hetindischhuis.nl

HAARLEM

Dansende jongeren In de jongerenvoorstelling Starring #8: Meeting Point laten negentien Haarlemse jongeren zichzelf zien, elk met hun eigen dansstijl: ,,Eindelijk iets anders, iets dat niet normaal is maar wèl lekker aanvoelt. Een plek waarin je beweegt en bewogen wordt, elkaar en jezelf aftast maar vooral heerlijk los gaat.'' In het Starring-project kopppelt de Toneelschuur jaarlijks een professionele theatermaker aan een groep plaatselijke jongeren. Dit seizoen is dat Clearence Koorndijk (Don't hit Mama, 020).

3-4 Maart, Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl (023) 517 3900 of www.toneelschuur.nl

Holland Symfonia

Holland Symfonia speelt 9 maart 20u15 olv Roy Goodman muziek van Berlioz, Wagner en Beethoven (Pianoconcert nr 5 met solist Ronald Brautigam) in de Mariakerk.

Knoppenwandeling

In de winter laten bomen zich goed herkennen aan de knoppen. Zij zijn omgeven door schubben die bij de beuk als dunne vliesjes om de knop liggen en bij de kastanje dik, stevig en kleverig zijn. Zondag 6 maart organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een knoppenwandeling door de Haarlemmerhout; een 400 jaar oud stadsbos met oude eiken, beuken en linden. Boomknoppen bevatten veel voedsel en weinig water. Hierdoor bevriezen ze haast niet.

De excursie vertrekt om 11u bij restaurant Dreefzicht, Fonteinlaan, Haarlem. Duur: 1,5 uur. Inl 023-5326232 of www.ivnzk.nl en www.natuurwegwijzer.nl

LEIDEN

Geert Mul

Tagged is het eerste project van museum De Lakenhal in het nieuwe cultuurgebouw Scheltema in Leiden. Mediakunstenaar Geert Mul maakte een installatie waarbij digitale beelden 's avonds van binnenuit op de ramen van het gebouw geprojecteerd worden. Mul werkte voor Tagged samen met Leidse jongeren, die beelden van graffitikunst verzamelden.

Geert Mul: Tagged. 4 t/m 20 maart in Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Dag 19u. Inl 071-5165368.

Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta en Janine Jansen spelen 4 maart 20u15 muziek van Händel, Hartmann, Bach en Walton in de Stadsgehoorzaal.

Res 071-5131704.

UTRECHT

Poëzie

Op 5 mrt (20u-03u) vindt de 25ste Nacht van de Poëzie plaats in Vredenburg Utrecht. Vijfentwintig Nederlandstalige dichters uit België, Nederland en Zuid-Afrika dragen voor uit eigen werk. Zij worden afgelost door muzikale en andere entr'actes.

Kaartverkoop & Inl 030-2314544 & www.vredenburg.nl

Vrouwendag

Tumult organiseert op Internationale Vrouwendag 8 mrt (20u) het debat Mannen de weg kwijt? Hetero, metro, macho, watcho. Wat voor soort mannen willen vrouwen? Olv Ingeborg van Teeseling debatteren: Henk Noort, Cornel Bierens, Bertien Minco en Ronald Janus.

Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Lezing

Who's Afraid of Vinex? is de titel van een lezing op 10 mrt (20u) door cultureel antropoloog Janet Andrewes.

Ihkv Ontwerpposities #2.

Casco, Oudegracht 366. Res 030-2319995. Inl www.cascoprojects.org

De methode Ribadier Met een adembenemende vaart brengt het Nationale Toneel de klucht De methode Ribadier. Schrijver Georges Feydeau zorgt voor een ingenieus web van dolkomische situaties, regisseur Frans Strijards voegt er zijn verzenuwde en mysterieuze vormen aan toe. Hij bereikt subtiele nuances: de neuroses van zijn personages uiten zich in grimassen, malle sprongen, staccato praten, en slapstick-hoogstandjes. Met: Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Stefan de Walle e.a.

4 maart Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. (030) 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl