`Probleem bij onderzoek DNA tsunami-doden'

De identificatie van lichamen die in Thailand door de tsunami getroffen zijn, dreigt onnauwkeurig te worden. Dat zeggen de Zweedse politie en het Nederlandse Rampen Identificatieteam.

De Thaise overheid wees na de ramp China aan om het DNA van de slachtoffers te identificeren. Tot nu toe kon de identiteit van de lichamen vastgesteld worden op basis van traditionele methoden, zoals vingerafdrukken en gebitsgegevens. De voortschrijdende staat van ontbinding van de lichamen maakt dit later deze of volgende week onmogelijk. Het laboratorium in Peking is echter niet goed genoeg in de analyse van DNA-gegevens, stellen de internationale onderzoekers. Dat kan ertoe leiden dat slachtoffers ongeïdentificeerd blijven.

Het Nederlandse Rampen Identificatie Team heeft samen met een Australisch team en de Thaise overheid de leiding over de identificatie van de nog overgebleven circa 1.500 lichamen. In Thailand worden nog circa vijftien Nederlanders vermist, 21 Nederlanders zijn al in Thailand geïdentificeerd.

,,De Chinezen zijn niet snel genoeg en niet goed genoeg in het analyseren van DNA'', zegt P. Wiersinga, hoofd van het Nederlandse team. ,,De resultaten zijn niet 100 procent te noemen.'' De Zweedse politie die zich vanuit Stockholm bezig houdt met de 550 dode en vermiste Zweedse slachtoffers, bevestigt dit.

Na de ramp werden van de lichamen vingerafdrukken genomen, de uiterlijke kenmerken beschreven en gebitsgegevens geregistreerd. Daarnaast werden twee tanden en gedeelten van bovenbeen of rib uit de lichamen verwijderd om met DNA uit de tandwortel de identiteit te achterhalen.

Tanden zijn voor DNA-identificatie het meest geschikt, maar de Chinese laboratoria zijn hiervoor onvoldoende in staat, stellen de internationale teams. Wiersinga: ,,Tanden kunnen ze echt niet goed.'' Hierdoor wordt DNA niet volledig gelezen en kunnen slachtoffers ongeïdentificeerd blijven.

De staat van de lichamen loopt na twee maanden steeds verder achter uit. Wiersinga denkt volgende week ,,uitgepuzzeld te zijn op uiterlijke kenmerken, sandalen en ringen. Dan is DNA de laatste mogelijkheid''.

www.nrc.nl Dossier tsunami

    • Freek Staps