Pedofilieproces: 66 Franse verdachten

Voor de rechtbank van Angers is vandaag het grootste Franse pedofilieproces ooit begonnen, met in totaal 66 verdachten. Zij waren volgens de verdenkingen van justitie tussen juni 1999 en februari 2002 betrokken bij seksueel misbruik van 45 kinderen. De slachtoffers waren op het moment van de misdaden tussen zes maanden en 14 jaar oud.

De beschuldigden zouden hun eigen kinderen en die van kennissen en vrienden hebben misbruikt. Opvallend is dat ook vrouwen zouden hebben meegedaan. Volgens justitie leenden ze hun kinderen uit aan naasten of buren in ruil voor voedselpakketten, sloffen sigaretten of geldsommen. Eén moeder zou voor de prostitutie van haar eigen kind 300 euro per week hebben gekregen. De helft van de ouders heeft schuld bekend.

De verdachten zijn in hun kindertijd vaak zelf slachtoffer geweest van seksueel misbruik. De meesten zijn werkloos en komen uit lage sociale milieus. Ze stonden bijna allemaal onder toezicht van sociale werkers, die naar eigen zeggen nooit iets hebben gemerkt.

Er staan 39 mensen terecht voor verkrachting en koppelarij. Zij riskeren dertig jaar gevangenisstraf. De anderen worden beschuldigd van seksuele agressie of van het niet aangeven van misdaden waar ze vanaf wisten. Zij riskeren maximaal tien jaar cel.

Alle kinderen zijn intussen bij pleeggezinnen of in tehuizen geplaatst. Voor het proces, dat vier maanden zal duren, is een nieuwe rechtszaal gebouwd om plaats te bieden aan alle partijen.