Pak sneeuw hindert het verkeer

Een dik pak sneeuw zorgde vanmorgen opnieuw voor problemen in grote delen van Nederland. Zowel trein- als wegverkeer ondervond weer veel hinder. Op Schiphol strandden duizenden passagiers.

Alle snelwegen waren weliswaar open, maar door lokale gladheid kon er veel langzamer worden gereden dan normaal. Het treinverkeer in het midden en het westen van het land kampte met forse vertragingen door vastgevroren wissels. Het beperkte aantal treinen dat op de trajecten met storing wel reed, zat stampvol. Ook het vliegverkeer op Schiphol was omstreeks het middaguur nog ontregeld.

Duizenden gestrande passagiers brachten de nacht op veldbedden op Schiphol door. Aan het begin van de middag lagen alle vluchten vanuit Europese steden naar Schiphol nog steeds stil. Tientallen andere vluchten werden omgeleid naar Rotterdam, Brussel, Düsseldorf en Keulen. De vertraging van uitgaande vluchten, waarvan er vanmorgen tientallen werden geannuleerd, liep op tot drie uur. Het ANVR, het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen, heeft nog geen idee of en hoeveel reizigers in het buitenland vastzitten omdat hun vlucht naar Schiphol is geannuleerd.

Voor vannacht voorspelt het KNMI plaatselijk temperaturen van tien tot vijftien graden onder nul. Lokaal kan dat in combinatie met de gevallen sneeuw leiden tot gladheid en harde brokken op de weg, aldus een woordvoerder. De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland verwacht dat de schade voor de land-en tuinbouw beperkt blijft. ,,De sneeuw biedt een beschermlaag tegen de strenge vorst'', aldus een woordvoerder. Voor daklozen in verschillende steden is extra opvang geregeld.

Vanmorgen kwam het busverkeer op de doorgaande wegen in de noordelijke provincies weer langzaam op gang. Ook werd de melk bij de boeren in Friesland weer opgehaald en begonnen de postbodes vanmorgen extra vroeg om ook de post die gisteren bleef liggen, te bezorgen. Volgens busmaatschappij Connexxion waren er vanmiddag nog wel problemen in de regio's Amsterdam-Waterland-Zaanstreek en Zwolle-Kampen-Emmeloord-Emmen.

Ook de stadsbussen en trams in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam reden vanmorgen weer, zij het met vertraging, nadat de vervoersbedrijven gisteravond als gevolg van de gladheid hun voertuigen van de weg hadden gehaald. Tot half tien vanmorgen kwamen tweehonderd meldingen van autoschade binnen, gisteren waren dat er duizend.

winterhinder: pagina 3