Overnachten op Schiphol

,,Duizenden reizigers'' moesten vannacht op de luchthaven Schiphol overnachten. Door de sneeuw. ,,Ik wil nú naar huis.''

,,Geannuleerd, vertraagd'' staat op de monitoren in de vertrekhallen van Schiphol bij een meerderheid van de bestemmingen. De Engelse vertaling glijdt er overheen, soms met de omineuze toevoeging ,,indefinite delay''. Toch was het niet uitzonderlijk druk, op Schiphol vanochtend. Een baliemedewerkster spreekt van ,,misschien ietsje drukker dan normaal''. Ook de wc's zijn zo schoon, dat je je niet kan voorstellen dat hier vannacht duizenden mensen hebben moeten bivakkeren.

Toch was dat zo. ,,Een paar duizend'' mensen hebben vannacht op Schiphol moeten overnachten, zegt een woordvoerder van de luchthaven. De meerderheid van hen bevindt zich echter onzichtbaar achter de paspoortcontrole. De gelukkigen onder hen hebben in Lounge-4 van de E-pier op een van de duizend veldbedden kunnen slapen.

Zo niet meneer B.Boekee. Hij was gisteren rond het middaguur al op de luchthaven voor zijn vlucht naar Brazilië. ,,Om vier uur 's middags gingen we aan boord. Om kwart over tien 's avonds moesten we er weer uit. Iedereen moest naar huis.'' Het was te laat, zegt hij, om nog naar de Wieringermeer te gaan waar zijn zuster woont. ,,Ik heb niet geslapen, maar daar heb ik niet zo'n probleem mee. Ik rij in de VS op een touring bus, dus ik kan lang opblijven.''

Boekee kreeg de mededeling dat hij om zeven uur 's ochtends een telefoonnummer kon bellen voor meer informatie. Toen hij om zeven uur het opgegeven nummer belde, was het in gesprek. Hij heeft het rond tien uur 's ochtends nog niet kunnen bereiken. Wel is omgeroepen dat om twaalf uur 's middags meer nieuws over een vlucht naar Brazilië zal worden gegeven. Maar Boekee verwacht er niet veel van. ,,Ik ben bang dat er nog steeds vertraging is.''

Suzanna Querol uit Barcelona heeft wel in een hotel in Amsterdam geslapen. Die overnachting van 75 euro zal niet door Transavia worden vergoed, heeft de luchtvaartmaatschappij al laten weten. Het hangt van de maatschappij af of een hotel wordt vergoed of niet, zegt een woordvoerder van Schiphol. Wel krijgt Querol een andere vlucht van Transavia vergoed. ,,Maar die gaat pas morgen, en ik wil nú naar huis.'' Dus staat ze in een rij van tientallen wachtenden voor een balie waar wellicht een eerdere vlucht geboekt kan worden. ,,Misschien Iberia, misschien KLM'', ze weet het niet.

Overal in de vertrekhallen staan rijen mensen te wachten. Niemand weet welke vluchten vandaag zullen vertrekken. Volgens de KLM-woordvoerder is de prioriteit alle toestellen die nog bij de gates staan, weg te krijgen. ,,We hopen dat er niet nog een keer passagiers in de luchthaven moeten overnachten.'' Maar er zijn slechts twee landingsbanen open. Eén voor vertrekkende toestellen en één voor toestellen die willen landen. ,,Dus dat schiet niet op'', zegt een medewerker van de bagagedienst.

    • Hans Moll