Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Dali

Het grote publiek kent Salvador Dali (1904-1989) vooral van zijn surrealistische schilderijen. Minder bekend is dat hij actief was op het gebied van film, mode, fotografie, reclame, theater en design. De tentoonstelling Alles Dali belicht deze kant van zijn veelzijdige oeuvre. Te zien zijn o.m. illustraties voor Vogue, parfumflessen, extravagante jurkontwerpen, cartoons voor Walt Disney en een surrealistische kermisattractie voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York.

Alles Dali. 5 maart t/m 12 juni in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u. Inl www.boijmans.nl

LITERATUUR

Boekenweek

Met het traditionele Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg begint dinsdagavond de 70ste Boekenweek. Jan Wolkers schreef het boekenweekgeschenk (Zomerhitte); Henk van Os, ex-directeur van het Rijksmuseum, varieerde in het boekenweekessay op het thema van de week, de vaderlandse geschiedenis; bezoekers van openbare bibliotheken krijgen de door Joost Swarte geïllustreerde `boekenweektest', met 11 thuis te brengen boeken over geschiedenis. Motto van de Boekenweek is Spiegel van de Lage Landen.

Boekenweek. Van 8 t/m 20 mrt. In boekhandels en bibliotheken. www.cpnb.nl

POP

Tunng

Het Britse folktronicaduo Tunng debuteerde onlangs met de cd Mothers Daughter And Other Songs. Lieflijke folkliedjes gaan samen met knisperende machinegeluiden uit het geheugen van de laptop. Afwisselend herinnert hun muziek aan Fairport Convention, Tortoise, Crosby Stills & Nash en zelfs de minimale Duitse `dubtronica van Pole, liefst door elkaar.

5 mrt Desmet, Amsterdam.

MUZIEK

Quasthoff

De bariton Thomas Quasthoff zingt in de serie Carte Blanche in het Amsterdamse Concertgebouw het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf met de Zweedse sopraan Malin Hartelius. Wolf componeerde de 46 Italiaanse liederen in de periode 1890- 1896. Pianist is Justus Zeyen.

Quasthoff: 6 maart 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

THEATER

Trouw Na 32 jaar huwelijk verlaat een man zijn vrouw die ooit haar carrière als dichter voor het gezin heeft opgegeven. Nu heeft ze niets meer. Waarom verlaat een man zijn gezin? De Australische schrijfster Joanne Murray-Smith schreef er het toneelstuk Trouw over, dat met succes op Broadway werd vertoond. Het Nationale Toneel brengt de Nederlandse versie, met Anne-Wil Blankers en Edwin de Vries.

Regie: Gijs de Lange. Première zaterdag Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 25 juni. Inl. 070-3181444.