Numico verhoogt prognose groei

Voedingsbedrijf Numico (Olvarit, Bambix en ziekenhuisvoedsel) verhoogt zijn groeiprognose. Dit jaar neemt de omzet toe met 8 à 10 procent, in 2007 met 9 tot 11 procent. Dat is 1 procent meer dan het bedrijf vorig jaar voorspelde.

Dat heeft bestuursvoorzitter J. Bennink vanochtend gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers over 2004. Daarin deed Numico het beter dan verwacht. Het bedrijf kondigde aan zich terug te trekken uit Brazilië en bijna heel China.

Numico verhoogt de omzetprognose, omdat het bedrijf het afgelopen jaar veel nieuwe producten heeft ontwikkeld, die de komende jaren extra omzet moeten opleveren. Dat zijn bijvoorbeeld opvolgmelk en fruithapjes voor baby's. In ziekenhuizen en thuiszorg heeft Numico onder meer plastic flesjes geïntroduceerd, waar het bedrijf veel van verwacht.

De omzet zal de komende jaren ook een impuls krijgen van extra uitgaven voor reclame. Vorig jaar gaf Numico al 30 procent extra uit aan marketing. Daar komt dit jaar nog ongeveer 15 procent bij, waardoor de uitgaven uitkomen op ongeveer 200 miljoen euro.

Een deel van het geld zal worden uitgegeven in Nederland, waar Numico vorig jaar achterbleef bij vrijwel alle andere landen. De omzetgroei in babyvoeding was in Nederland 2,7 procent, terwijl in de rest van de wereld dat percentage uitkwam op 8,4 procent. Dat was beter dan de eerdere prognose van Numico van 6 à 8 procent.

De verkoop van ziekenhuisvoeding nam toe met 11,9 procent. De totale omzet van de voortgezette activiteiten van Numico steeg vorig jaar met 9,6 procent naar 1,7 miljard euro. Exclusief bijzondere posten kwam het bedrijfsresultaat uit op 145 miljoen euro. In 2003 leed het bedrijf nog een verlies van 504 miljoen euro.

Numico heeft besloten zich terug te trekken uit Brazilië en bijna heel China, omdat het daar te weinig groeide en te lage marges behaalde. Numico verkocht producten in heel China en blijft nu alleen nog in de stad Shanghai en de provincie Guangdong. De Numicofabriek wordt binnenkort verkocht en bij het regiokantoor verdwijnen 100 van de 150 banen. De Numico-producten worden vanaf dit jaar geïmporteerd uit Indonesië.

Het negatieve eigen vermogen nam vorig jaar af van 469 miljoen tot 341 miljoen euro. Het bedrijf verwacht, mede door de deze week aangekondigde overname van het Italiaanse babyvoedingsbedrijf Mellin, aan het einde van 2005 een positief eigen vermogen te krijgen.