Minder klassieke concerten

De bezuinigingen op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) hebben grote gevolgen voor het muziekaanbod op de belangrijke podia in de Randstad. In het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg gaat het aantal concerten van 57 dit seizoen naar ongeveer 35 in het volgende. De ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw gaat terug van 40 naar 35 concerten, in de Rotterdamse Doelen gaan de MCO-concerten van 5 naar 0.

Als gevolg van de bezuiniging van zes miljoen euro, opgelegd door staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur), wordt een orkest opgeheven, het MCO geheel gereorganiseerd en vervallen negentig arbeidsplaatsen, deels ook bij het Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor. Het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest worden als zodanig opgeheven. Jaap van Zweden wordt de chef-dirigent van de twee overblijvende orkesten, een grote formatie en een kleine formatie die in mei hun definitieve benamingen krijgen.

In Utrecht worden de concerten van het MCO, Avro, Tros en NPS geconcentreerd op de vrijdagavond onder de naam `De vrijdag van Vredenburg'. Ze worden, net als de Matinees en de Zondagochtendconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw, alle rechtstreeks uitgezonden door Radio 4. Er zijn verschillende series, onder andere met `Muzikale meesterwerken', `Symfonische vertellingen', `Mozart en meer' en Nederlandse muziek. De Nederlandse Muziekdagen worden verplaatst van december naar februari.

Het teruglopende symfonische aanbod in Utrecht wordt voor een klein deel opgevangen door een serie met acht andere Nederlandse orkesten.