LSVB houdt rol Maagdenhuis geheim

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) is nauw betrokken bij de bezetting maandag van het Maagdenhuis in Amsterdam. Uit vrees voor schadeclaims probeert de LSVB dit geheim te houden. Dit zeggen studenten die de bezetting leidden.

De bezetting van het Maagdenhuis door zo'n 150 studenten die na middernacht werden aangehouden en in hechtenis zijn genomen, wordt door de LSVB toegeschreven aan de `protestgroep MHBZ'. Vanmorgen stelde LSVB-voorzitter Kim Toering nog desgevraagd dat de LSVB ,,zich nooit zou inlaten met dit soort acties''. De bezetting zou spontaan op touw zijn gezet door vijf studenten.

Eén van deze vijf blijkt bestuurslid van de LSVB te zijn. Deze persoon was een van de twee `coördinatoren' van de bezetting. Mensen die de bezetting leidden, noemen dit bestuurslid ,,de organisator achter de schermen'', ,,die het hele draaiboek, dat we niet op papier hebben, in het hoofd heeft''. Een andere LSVB'er, nauw betrokken maar geen bestuurslid, was volgens hen de tweede `coördinator'. De overige drie zijn lid van lokale studentenvakbonden die zijn aangesloten bij de LSVB.

Ook andere belangrijke taken rond de bezetting zijn vervuld door bestuursleden van aan de LSVB gelieerde studentenvakbonden. Zo was Mark Wossink, algemeen bestuurslid van de Studentenvakbond Akku Nijmegen, woordvoerder van het zogeheten ,,arrestantenteam'', de intermediair tussen aangehouden studenten die hun naam weigeren te noemen aan justitie en hun familieleden. ,,Je krijgt een telefoontje: `Yo, heb je zin een arrestantenteam te draaien?' En dan doe je dat.'' Ook hij bevestigt dat zijn actiecoördinator LSVB-bestuurslid is.

,,De studenten kennen elkaar via de LSVB en het netwerk is verschaft via de LSVB'', zegt Paschier Veefkind, woordvoerder van de `protestgroep MBZH'. Volgens hem heeft de LSVB de bezettingsactie formeel niet zelf willen uitdenken. ,,De LSVB is bang aansprakelijk gesteld te worden voor schade'', aldus Paschier. ,,Daarom heeft `protestgroep MHBZ' de initiatiefrol. Maar het klopt dat LSVB'ers in de organisatie zitten.'' Voorzitter Toering van de LSVB ontkent iedere betrokkenheid van haar bestuursleden. ,,Wij hebben alleen juridische kennis verschaft en wat ondersteuning gegeven.''

Bestuursvoorzitter Sybold Noorda van de Universiteit van Amsterdam deed dinsdag aangifte van lokaalvredebreuk, waardoor het verhalen van de schade mogelijk wordt. Volgens zijn woordvoerder bedraagt de schade ten minste 10.000 euro.

    • Margriet Oostveen