Lijflied Oekraïense revolutie naar Eurovisie Songfestival

Het lijflied van de ,,oranje revolutie'', die de recente machtswisseling in Oekraïne begeleidde, is gekozen als de Oekraïense inzending voor het Eurovisie Songfestival van dit jaar. Oekraïne is dit jaar gastheer van de internationale finale, op 21 mei in de hoofdstad Kiev. Na vijftien voorronden, waarin maar liefst 75 kandidaten aantraden, gaven de meeste kijkers de voorkeur aan het hiphop-nummer Razom nas bagato! (,,samen zijn we met velen, samen zijn we onoverwinnelijk''), gezongen door het duo Glyndzholy, dat voor internationaal gebruik de naam Greenjolly heeft aangenomen.

Razom nas bagato! is een bewerking van een revolutionair lied uit de jaren zestig. In de nieuwe tekst wordt de oorlog verklaard aan leugens en falsificaties, en wordt er partij gekozen voor de nieuwe president Viktor Joestsjenko, die met naam wordt genoemd. De beide zangers, Roman Kostiuk en Roman Kalin, lieten het lied vorig najaar al horen tijdens de massale demonstraties op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, die voorafgingen aan de verkiezing van Joestsjenko. De cd waarop ze het nummer zongen, werd prompt een hit.

Songfestival-kenners hebben echter al de vraag opgeworpen of Oekraïne zich aan de regels houdt. Volgens de voorschriften van de European Broadcasting Union, die het evenement dit jaar voor de vijftigste keer organiseert, mogen er geen bestaande nummers meedoen en is een politieke inhoud niet toegestaan. ,,Als het politieke propaganda is, zou het tegen de regels kunnen zijn,'' aldus een EBU-woordvoerder.

Oekraïne is dit jaar het gastland, omdat het vorig jaar de winnaar was. Ook de zangeres Ruslana, die toen zegevierde met Wild dances, stond vorig najaar tijdens de demonstraties aan de kant van Joestsjenko.

    • Henk van Gelder