LG.Philips sluit fabriek in Groot-Brittannië

LG.Philips Displays, het samenwerkingsverband van Philips en LG Electronics dat beeldbuizen maakt voor tv's en computermonitoren, gaat zijn fabriek in het Britse Durham sluiten. Daardoor verliezen deze zomer 761 werknemers hun baan.

LG.Philips Displays liet gisteren weten dat de sluiting noodzakelijk is, omdat de prijzen van beeldbuizen steeds meer onder druk zijn komen te staan. Bovendien is de vraag naar beeldbuizen verschoven van Europa naar het Verre Oosten. Platte beeldschermen worden in Europa de standaard.

LG.Philips Displays, waarvan Philips en LG elk 50 procent van de aandelen bezitten, heeft de afgelopen jaren al flink gesneden in zijn Europese activiteiten. Zo gingen drie andere Britse fabrieken dicht evenals een vestiging in het Duitse Aken. Ook in Frankrijk en Nederland verdwenen banen.

De onderneming heeft vooral last van Chinese concurrentie. De prijzen zijn daardoor de afgelopen twee jaren met 30 procent gedaald, aldus directeur David Coppock in een toelichting op het besluit om te stoppen met de productie in Durham.

,,De fabriek heeft zware verliezen geleden, en zonder zicht op herstel kunnen we dit niet langer volhouden.''