`Je ziet bij veel mensen en ook bij beleidsmakers vaak een zekere mate van onderschatting van het overstromingsgevaar'

Voor 76 miljoen euro aan diamanten buitmaken, op wat de zwaarst bewaakte vierkante meters van Nederland heten te zijn, het is geen kleinigheid. Toch doet de politie of haar neus bloedt. De luchthaven Schiphol weet van niets. De KLM kijkt de andere kant op. En minister Donner verklaart dat we nu eenmaal niet in een dictatuur leven waarin dat soort onaangenaamheden kan worden voorkomen.

Opnieuw laptops gestolen bij justitie. De politie heeft volgens een woordvoerder de zaak in onderzoek. Ook heeft de politie nog steeds de zaak in onderzoek van de gestolen laptops van vorig jaar en voorvorig jaar. Het ministerie van Justitie doet geen enkele mededeling.

Er schijnt te worden gefraudeerd met werktijden bij de politie. Het fraudeteam van de politie maakt grijze overuren om de zaak te onderzoeken.

Wanneer loopt Nederland onder water?

Geen nood, Donner heeft zijn knielaarzen aan.

Ik kan dat beeld maar niet kwijtraken, van een regering die in armoedige regenjassen de zondvloed probeert tegen te gaan door te scheppen met lekke, vooroorlogse emmertjes, terwijl dieven en maffiabazen vrij spel hebben en het land met hun professionele brandspuiten onder water zetten. Er spoort iets niet in Nederland. Het is Bromsnor tegen Robocop. Het is de zwartgelakte herenfiets tegen sonde en radar. Als ik aan Donner denk, raak ik vertederd. Hulpeloos loert hij om zich heen en de echte wereld ligt een eind verder. We beschikken over een ronduit aandoenlijke regering.

Het zoemt en gonst in de polder, het borrelt en sist, de kogels fluiten en de wrok zwelt vervaarlijk. De regering, intussen, distribueert Hansaplast en droomt van zandzakken.

Er zit een gat in je emmertje, Donner.

't Zou een godsgeschenk moeten zijn dat er zo'n ouderwetse regering regeert. Ergens breekt een dijk en, hup, daar duikt al de collectezak op. Vrede voor en slaapje na. Jammer alleen dat de maatschappij niet langer ouderwets is. De mensen op straat willen een sterke leider en de leiders willen diamanten.

We beschikken ook allang over een criminele schaduwregering. En nu dreigt lief Nederland ook nog definitief onder water te lopen! De ware leiders hebben wijselijk hun toevlucht gezocht tot hoger gelegen gebieden, terwijl Donner wikkend en wegend door de uiterwaarden fietst.

Onder de zeespiegel op zoek naar bluswater.

Mijmerend over een nieuwe magneetstrook die de jihad een lelijke hak moet zetten.

De Noordzee beukt met ongeveer een kwart meer energie op de kust dan altijd werd aangenomen, bericht de Delftse hoogleraar kustwaterbouwkunde en lid van de Technische Commissie Waterkeringen M. Stive. ,,Topambtenaren zullen wel weer niet blij zijn dat ik dit allemaal zeg, maar dat moet dan maar'', voegt hij er aan toe. Ik begrijp de benauwdheid van Stive. Donner zal moeten overschakelen van knielaarzen op lieslaarzen en dat is voor topambtenaren een hele klus.

    • Gerrit Komrij