Horrorserie grijpt je vast

Hoe minder je weet, hoe beter. Wie van drama en griezelen houdt moet kijken naar de nieuwe serie Lost. Vanaf morgenavond wekelijks op Net5. Echt, het is beter om helemaal niets te weten als de serie begint. Ga er voor zitten en laat je een uur lang, veertig minuten exclusief reclame, verbazen door een origineel, spannend, mysterieus en eng verhaal.

Lost betekent verdwaald, verloren, vergaan. Daar gaat het dan ook over. Over een groep mensen na een ramp. Wat voor ramp en wat voor groep mensen, dat wordt langzaam duidelijk in de eerste tien minuten. Het is echt beter om daarvan te genieten zonder te weten hoe die mensen daar verzeild zijn geraakt.

Lost is bedacht door de Amerikaanse regisseur J.J. Abrams die deze merkwaardige dramaserie nooit had mogen maken als hij niet ook de schepper was van de spionnenserie Alias. Op de Nederlandse televisie geflopt, maar in Amerika een culthit – Quentin Tarantino smeekte een aflevering te mogen regisseren. Alias gaat over een jonge, knappe geheim agente die in steeds andere vermommingen infiltreert in een wereld van verraad en driedubbelspel. De serie maakte van hoofdrolspeelster Jennifer Garner een ster. Dat succes gaf J.J. Abrams zo veel krediet dat hij van televisiezender ABC het geld kreeg om het vreemde Lost te realiseren.

Lost begint met een bewusteloze man, ergens in de bosjes. Je kijkt van boven in zijn gezicht. Zijn ogen zijn gesloten. De man draagt een colbert en overhemd met stropdas. Hij ziet er gehavend uit en heeft schrammen op zijn wang. De man komt bij. Hij is gewond en verdwaasd. Hij hoort iets op zich afkomen. Het bos heeft iets tropisch. Het geristel en gekraak komt dichterbij.

Terwijl je als kijker, net als de man in het bos, geen idee hebt waar het over gaat, wordt je gegrepen door het verhaal. Hoogstens zucht je even bij de gedachte `toch niet weer een serie over iemand die zijn geheugen kwijt is'. Maar zo simpel is Lost niet. Al weet de man niet waarom hij een miniflesje sterke drank in zijn colbert vindt.

Meer hoeft u echt niet te weten. Geef het een kans en geniet van het briljante idee van J.J. Abrams om een groep overlevenden van een vliegramp tot onderwerp van een langlopende horrorserie te maken. Is dat eiland waar ze zijn neergestort echt onbewoond?

Lost, morgen, Net5, 21.25-22.20u.

    • Dirk Limburg