Getronics keert weer dividend uit

Automatiseerder Getronics keert voor het eerst sinds drie jaar weer dividend uit, een deel van de winst die naar aandeelhouders gaat. Het bedrijf deed dat voor het laatst in het jaar 2000. Daarna kwam het bedrijf in een grote crisis terecht door een hoge schuldenlast. Het dividend dat Getronics uitkeert over 2004 is 1 eurocent contant per aandeel. Volgens jaar wordt het mogelijk meer.

Getronics, dat vanmorgen zijn jaarcijfers presenteerde, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 32 miljoen euro. In 2003 was dat nog 246 miljoen euro, maar daarin zat een bijzondere bate uit de verkoop van een bedrijfsonderdeel. De omzet van de automatiseerder kwam in 2004 uit op 2,4 miljard euro tegen bijna 2,7 miljard het jaar daarvoor.

Het operationele resultaat sloeg vorig jaar om van 62 miljoen euro negatief naar 28 miljoen euro positief. Getronics blijft erbij dat dit resultaat, gerekend over de omzet, in het lopende jaar uit kan komen op 5 procent van de omzet. Afgelopen jaar kwam de winstmarge uit op 3 procent van de omzet. Bij de doelstelling van 5 procent voor dit jaar is geen rekening gehouden met de effecten van de overname van branchegenoot PinkRoccade. Vorige week werd bekend dat Getronics ruim 90 procent van de aandelen van PinkRoccade in handen heeft.

Het concern is klaar voor winstgevende omzetgroei, verklaarde topman K. Wagenaar. Dat is volgens Wagenaar zichtbaar geworden in het afgelopen vierde kwartaal. Getronics denkt dat de wereldwijde automatiseringsmarkt dit jaar sterk concurrerend zal zijn. Maar in de huidige situatie denkt het concern dat een vergroting van de diverse marktaandelen mogelijk is.

Opnieuw breidt Getronics zijn raad van bestuur uit. De Brit S. Appleton zal vanaf 1 mei verantwoordelijk worden voor Azië, Engeland en Ierland. Appleton is sinds begin 2000 in dienst bij Getronics. Met de benoeming van Appleton is de raad van bestuur van Getronics uitgekomen op vijf leden, waarvan drie Nederlanders.