Geestelijke Ba'asyir krijgt 2,5 jaar

Een rechtbank in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft vanochtend de radicale islamitische geestelijke Abu Bakar Ba'asyir veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Allerwege is met teleurstelling gereageerd op het vonnis.

De 66-jarige geestelijk leider stond terecht op de beschuldiging leiding te geven aan het regionale terreurnetwerk Jema'ah Islamiyah (JI) en te hebben aangezet tot bomaanslagen in Indonesië, waaronder die op Bali in oktober 2002. De openbaar aanklagers hadden vorige maand acht jaar celstraf geëist.

Net als in een eerder proces tegen Ba'asyir bleef ook in dit proces niet veel over van de oorspronkelijke tenlasteleggingen. Zo was Ba'asyir volgens de rechtbank niet direct betrokken bij de bomaanslagen op Bali, die aan meer dan 200 mensen het leven kostte, maar was hij van te voren wel op de hoogte gesteld van het voornemen tot een soortgelijke terreurdaad, en had hij daaraan zijn goedkeuring gegeven. Volgens de rechtbank is er geen bewijs van betrokkenheid van de geestelijke bij de bomaanslag op het Marriott Hotel in Jakarta in oktober 2003, met 12 doden.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, zei vanochtend op de Australische televisie teleurgesteld te zijn over de in zijn ogen veel te lage straf. Bij de aanslag in Bali werden 88 Australische toeristen gedood (en onder anderen vijf Nederlanders). Ook een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Jakarta zei dat het vonnis te mild is ,,gezien de ernst van de feiten waarvoor hij is veroordeeld''. De aanhangers van Ba'asyir juichten vanochtend in de rechtszaal toen hun leider werd vrijgeproken van betrokkenheid van de aanslag op het Marriott Hotel, maar ze protesteerden toen ze het oordeel van de rechters aanhoorden ten aanzien van de indirecte betrokkenheid bij de aanslag op Bali.

De islamitische geestelijke zelf zei zich niet neer te leggen bij het vonnis. ,,Dit is geen rechtvaardigheid. Laat God ons beschermen tegen het kwade en zijn bondgenoten. Als het u belieft, open hun harten of vernietig hen'', zei hij.

Al eerder werd Ba'asyir veroordeeld tot vier jaar wegens staatsondermijnende activiteiten. De rechtbank achtte niet bewezen dat hij de leider is van Jema'ah Islamiyah, wel dat hij daarmee ,,banden'' heeft. In hoger beroep werd ook de beschuldiging van staatsondermijnend gedrag onbewezen verklaard en bleef alleen de beschuldiging over dat Ba'asyir de immigratiewet had overtreden. Daarvoor zat hij 18 maanden vast, en toen vorig jaar uit de cel kwam, werd hij opnieuw opgepakt, volgens zijn aanhangers onder buitenlandse druk.