Galerieselectie

Marc Bijl

Je zou het werk van beeldend kunstenaar Marc Bijl (1970) guerillakunst kunnen noemen. Op onverwachte plekken kunnen ze opduiken, zijn interventies in de publieke ruimte. Zo hield hij fouilleerperformances in de Berlijnse metro, spoot hij graffiti op klassieke kunstinstellingen en plaatste hij zelfgemaakte aannemersborden bij bouwterreinen. Bijls werken steken de draak met politiek, religie, multinationals en de kunstwereld zelf. Daarbij maakt hij gebruik van beelden uit de kunstgeschiedenis, maar ook van de esthetiek van subculturen als gothic en punk.

Nieuw werk van Marc Bijl. 4 mrt t/m 9 apr Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A'dam. Wo t/m za 12-18u.

Carsley/Hutchinson

De twee exposanten in de Torch Gallery, Gary Carsley en Peter Hutchinson, maken voor hun kunstwerken beiden gebruik van foto's van landschappen. Hutchinson bouwt zijn collages – `hoefijzerlandschappen' noemt hij ze zelf – op uit diverse natuurfoto's die hij in strenge composities rangschikt. Carsley werkt volgens de zelfbedachte 'daguerreotype-techniek', waarbij hij door de computer gecomponeerde beelden afdrukt op fotopapier. De bestaande foto's van natuurparken die hij hiervoor gebruikte veranderen zo in schilderachtige voorstellingen.

Peter Hutchinson en Gary Carsley. 4 maart t/m 2 april in Torch, Lauriergracht 94, A'dam. Do t/m za 14-18u.

Johan van der Keuken

Vijftig jaar geleden maakte Johan van der Keuken (1938-2001) zijn eerste fotoboek Wij zijn 17, waarmee hij op slag beroemd werd. Het boek is nu opnieuw uitgegeven, en daarom is in Galerie Paul Andriesse nu een tentoonstelling te zien van de fotograaf en filmmaker. Getoond worden straatgezichten die Van der Keuken tussen 1991 en 1997 maakte in Amsterdam, India, Amerika en Sarajevo. In New York portretteerde hij voorbijgangers tegen een achtergrond van felgekleurde garagedeuren, in Amsterdam legde hij de Haarlemmerdijk vast als een filmische reeks winkelruiten, reflecties, graffiti en passanten.

foto's van Johan van der Keuken. 5 maart t/m 9 april in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Leo Divendal

De zee, de haven en de rivier nemen een belangrijke plaats in in het fotografische oeuvre van Leo Divendal (1947). Hij fotografeerde oneindige variaties van de einder, vaak vergezeld door een enkel schip, een wolk of een rots. Maar hij legde ook het bedrijvige zomerse leven aan de oevers van de Seine vast. De tentoonstelling Waterfronts bestaat uit uitzichten op de kust van Normandië, impressies van de Rotterdamse haven en een blik aan boord van een vrachtschip naar Brazilië.

foto's van Leo Divendal. T/m 3 april in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Werner Bokelberg

In 1965 kreeg de Duitse fotograaf Werner Bokelberg van het tijdschrift Stern de opdracht om Salvador Dali te portretteren. De kunstenaar nodigde hem uit in zijn huis in Spanje, onder de voorwaarde dat de Duitser een knappe blonde vrouw mee zou brengen die `de magie van de kunstenaar zou doen ontvlammen'. Het bezoek van Bokelberg, die vergezeld werd door het Deense fotomodel Lotte Tarp, werd een acht dagen durend project genaamd Da Da Dali. Er werden surrealistische performances opgevoerd, waarvan de foto's later door Dali tot collages zijn bewerkt. De tentoonstelling Da Da Dali geeft aan de hand van de foto's en fotocollages een impressie van deze wonderlijke week.

Da Da Dali: foto's van Werner Bokelberg. 4 mrt t/m 2 apr Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A'dam. Do t/m za 12-18u.

En verder

Schilderijen van Peter Vos t/m 26 mrt Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; video van Jenny Perlin t/m 19 mrt Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam; nieuw werk van L.A. Raeven t/m 2 apr Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, A'dam; foto's van Emmeline de Mooij en Viviane Sassen t/m 13 mrt Motive Gallery, Elandstraat 10, A'dam; schilderijen Theo Kuijpers t/m 19 mrt Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; fotowerken Frank van der Salm t/m 13 mrt Mkgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, R'dam.