FILM

The Life Aquatic With Steve Zissou

IJskoud, nostalgisch en bijna buitenaards is het universum dat Wes Anderson creëerde voor The Life Aquatic with Steve Zissou. In de onderwaterwereld à la Jacques Cousteau vecht Steve Zissou (Bill Murray als een baken van ironie) een titanenstrijd uit met een rivaal en een haai van mythische proporties. In zijn zakduikbootje heeft Zissou een team van mafketels verzameld en die worden stuk voor stuk gespeeld door acteurs van formaat: Cate Blanchett, Anjelica Huston, Jeff Goldblum. Veel echte spanning of ontwikkeling zit er niet in de plot, maar dat zat ook al niet in Andersons briljante The Royal Tenenbaums en dat doet er bij hem niet toe. Het gaat om de vondsten en vondstjes. Een zeepaardje dat in een glas champagne belandt. David Bowies Is there life on Mars in het Portugees gezongen, de vormgeving van de locaties en de duikboot die wij in dwarsdoorsnede mogen zien en die de trotse naam Belafonte voert.

The Life Aquatic with Steve Zissou. Regie: Wes Anderson. Met: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston, Seu Jorge, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Michael Gambon. In: 10 bioscopen.