Eichmanns overweldiger

Peter Malkin, de Israëlische geheim agent die in 1960 de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann arresteerde, is in zijn woonplaats New York overleden. Malkin is 77 jaar geworden.

Met de woorden ,,un momentito, señor'' sprak Malkin op 11 mei 1960 Eichmann aan in een buitenwijk van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De uitvoerder van de plannen voor de jodenvernietiging was daar na de oorlog heen gevlucht, maar eind jaren vijftig wist de Israëlische geheime dienst, de Mossad, hem op te sporen.

Met de gedachte dat Argentinië hem nooit zou arresteren, stuurde Israël een zevenkoppig team onder wie de in Palestina geboren en in Polen opgegroeide Zvi Malchin. In zijn autobiografie Eichmann in My Hands (1990) beschrijft Malkin hoe de groep wekenlang oefende. Op de bewuste dag liep Eichmann, zoals elke dag, van de bushalte naar zijn huis. Het regende en de straat was vol plassen. ,,Hij liep niet door de modder'', vertelde Malkin in 2001 in een interview. ,,Geen enkele Duitse officier hield ervan zijn laarzen vies te maken.'' De Mossad-agenten ontvoerden Eichmann en brachten hem naar een villa. Daar werd hij vastgeketend en tien dagen onderzocht en ondervraagd. De agenten moesten er zeker van zijn dat ze de goede persoon te pakken hadden, en hadden een lijstje met kenmerkende littekens en een tatoeage.

Malkin maakte onderwijl schetsen van de Duitser (die in 2003 werden gepubliceerd) en sprak uitgebreid met hem. Eichmann werd uiteindelijk naar Israël gebracht waar hij terechtstond voor misdaden tegen de menselijkheid en in 1962 werd geëxecuteerd.

Malkin, die zijn carrière op twaalfjarige leeftijd begon in de tegen de Britse bezetting strijdende Haganah, zou nog enkele jaren werken voor de Mossad. Hij werd uiteindelijk het hoofd van de afdeling geheime operaties, maar vertelde nooit over zijn rol bij de arrestatie van Eichmann. In 1976 ging hij met pensioen.

De oud-agent werd kunstenaar en verbrak zijn stilzwijgen in 1990 met de publicatie van zijn autobiografie. Op basis hiervan werd in 1996 de film The Man Who Captured Eichmann gemaakt met Robert Duvall als Eichmann en Arliss Howard als Malkin.