DUITSLAND

Schiller met uitzicht

Als opening Schiller van uur tot uur: de verhuizing naar haar nieuwe domicilie aan de Pariser Platz viert de Akademie der Künste in Berlijn dit weekend met een lezing die één etmaal duurt. Politici als Otty Schilly en actrices als Nina Hoss dragen vanaf zaterdagmiddag teksten van de klassieker voor. Uitgeputte luisteraars kunnen vanaf de vroege zondagochtend op veldbedden uitrusten. Maar het grandioze uitzicht op de Brandenburger Tor houdt de Schillerfans misschien wel wakker. Het 56 miljoen euro kostende glazen gebouw van architect Günter Behnisch wordt in mei officieel geopend. Tot die tijd zijn er echter al tentoonstellingen en architectuurrondleidingen.

Inl 0049-30390760 of www.adk.de

Caspar David Friedrich

Woeste schotsen tegen een dreigende lucht. Beweging, onrust en onverbiddelijkheid. Caspar David Friedrich schilderde De IJszee in 1823 en een jaar later volgde de Watzmann, met een grandioze top, stralende sneeuw en erboven een onwezenlijk blauwe hemel.

Beide doeken behoren tot de belangrijkste landschapsschilderingen van de romantiek en sinds 1826 zijn ze nooit meer samen te zien geweest. Een expositie in Hamburg brengt daar verandering in. Misschien scheelt het dat de schilder de meeste van zijn landschappen nog nooit in het echt had gezien.

Daardoor kon hij er zoveel onbereikbaarheid in leggen dat ze symbolen van het goddelijke werden.

T/m 24 april in de Hamburger Kunsthalle, Glockengiesserwall, Hamburg. Di-zo 10-18u, do tot 21u. Inl 0049-40428131200 of www.hamburgerkunsthalle.de

En verder

Art Karlsruhe, beurs met 143 galerieën uit 12 landen, t/m 6 mrt in de Neue Messe in Karlsruhe: 0049-72137200; Dansfestival van 4 t/m 12 mrt in Bremen: 0049-4213653333;

Heimat Moderne, festival met tentoonstellingen, concerten, films, opera en toneel, van 5 t/m 11 mrt in Fürth: www.heimatmoderne.de.