De adrenaline giert bij Omrop Fryslân

Friesland was gisteren volkomen ontwricht door de sneeuw. Koren op de molen van de regionale omroep. ,,Juist op deze dagen kunnen we de binding met ons publiek versterken.''

,,Gjin meldings fan slippartijen troch glêdens'', tikt presentator Jacob Stelwagen van Omrop Fryslân vanmorgen vroeg rond kwart voor zes op zijn pc op de redactie. ,,Geen meldingen van slippartijen door gladheid.'' Hij zal het zo voorlezen tijdens de eerste nieuwsuitzending van zes uur. De politie belde hem net dat de wegen weer begaanbaar zijn. Redacteur Geertrui Visser wist de zin ,,Skoallen ticht troch snie'', (,,Scholen dicht door sneeuw'') als eerste van de Friese teletekst. De meeste scholen zijn namelijk weer open.

Het was vanmorgen rustig op de burelen van de Friese omroep. Visser neemt het lijstje door dat de avondploeg achterliet. Rijden de bussen weer? Ja. Wordt de post weer bezorgd? Nog onduidelijk. Wordt de melk van de veehouders weer opgehaald? Ja. De situatie in Friesland normaliseert zich, zo zal halverwege de ochtend blijken. Visser krijgt om acht uur een telefoontje: de twee bibliobussen in de Friese zuidwesthoek en Weststellingwerf rijden niet. Dat is vandaag nieuws.

De betrekkelijke rust van vanmorgen is niet te vergelijken met de hectiek van gisteren, vertelt Visser tussen de telefoontjes door. ,,We zaten hier met vijftien redacteuren en in de provincie waren tien verslaggevers op pad. De adrenaline stroomde door je aderen. Ik kon het nieuws haast niet bijhouden toen ik het optikte.''

Toen zware sneeuwval gisteren het openbare leven in Friesland voor een groot deel ontwrichtte, was het alle hens aan dek bij de Friese omroep. ,,Sneeuw en omroep hebben iets met elkaar'', licht hoofdredacteur Hans Snijder toe. ,,Mensen weten dat we er vooral dàn zijn om hen te informeren.'' De verslaggeving was een ,,feestje'', geniet hij na. ,,Iedereen is scherp en loopt met glinsterende ogen rond.''

De telefoon stond roodgloeiend. Scholen die meldden dat ze dichtbleven, vervoersmaatschappijen die doorgaven dat bussen niet reden en verenigingen die afgelastingen meldden. Op teletekst werd alles zoveel mogelijk gemeld. ,,Ik geloof dat we nog nooit zoveel berichten hebben gehad'', zegt Visser. 's Middags werd alleen nog gemeld wat nog wèl doorging. Vanmorgen was het precies omgekeerd: alleen de scholen die nog dichtbleven werden genoemd.

Behalve als nieuwszender fungeert de omroep ook als serviceverlener. De Friese thuiszorg vroeg gisteren bijvoorbeeld of de radio kon melden dat ze op zoek waren naar ,,sterke mannen met sterke auto's'', die wijkverpleegkundigen bij cliënten konden brengen. De oproep had direct effect: binnen een paar uur meldden zich meer dan 20 vrijwilligers.

Politie, brandweer en woordvoerders van Rijkswaterstaat waren gisteren om het half uur rechtstreeks in de uitzending. Luisteraars belden met tips. Een 80-jarige man vertelde haast ontroerd dat scholieren spontaan het pad naar zijn huis hadden schoongeveegd. ,,Ze hadden toch vrij, zeiden ze. Ik wilde dit positieve geluid even kwijt.''

Volgens Snijder zit de kracht van de Friese omroep, die een groot bereik heeft (tussen de middag stemt een derde van alle Friezen er op af) mede ,,in deze kleine verhalen''. ,,Juist op deze dagen kunnen we de binding met ons publiek versterken.''

Een vergadering van de tv-redactie gisteren namiddag. Waar staan de camera's? ,,Douwe draait bij Cambuur'', vertelt chef redactie Jouke Algra, ,,ze willen vrijdag spelen, maar het veld moet sneeuwvrij worden gemaakt.'' In Heeg ligt 51 centimeter sneeuw en het dorp heeft een après-ski hut ingericht. Feest dus. In Heerenveen kun je skispringen, meldt redacteur Gerrit Hofstra. ,,De skiclub heeft een schans gemaakt.'' Snijder vindt dat er een medewerker van streekvervoerder Arriva in de uitzending moet. ,,Iedereen wil weten of er morgen bussen rijden of niet.'' En weerman Piet Paulusma mag natuurlijk niet ontbreken. ,,Die heeft een conflict met het KNMI omdat hij zegt dat de late sneeuwval een gevolg is van de opwarming van de aarde'', vertelt redacteur Eric Ennema. ,,Het KNMI vindt dat lariekoek.''

Adjunct-hoofdredacteur Rein Tolsma maakte de barre winterweek in februari 1979 in Friesland mee als verslaggever van toen nog Radio Fryslân. ,,De sneeuwval was indertijd minder, maar de harde stormachtige wind veroorzaakte manshoge duinen. Het was toen veel dreigender'', herinnert hij zich. ,,Mensen raakten echt geïsoleerd. Nu ligt er wel meer sneeuw, maar er is geen wind. Het is allemaal wat vrolijker.'' Hij klikt enkele van de honderden sneeuwfoto's aan die luisteraars naar de redactie stuurden. De site raakte daardoor overbelast en de foto's moesten worden verwijderd.

Vanavond zendt de omroep een compilatie uit van ,,Winter yn Fryslân''. De redactie blijft paraat. Want Piet Paulusma voorspelt opnieuw een fiks pak sneeuw.

    • Karin de Mik