Bill Gates geridderd

Bill Gates, oprichter van het softwarebedrijf Microsoft, is gisteren door de Britse koningin Elizabeth II geridderd. De 49-jarige Gates kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Britse economie en zijn activiteiten om de armoede in de wereld te bestrijden.

De rijkste man ter wereld mag zich wegens zijn Amerikaanse nationaliteit geen Sir Bill noemen, maar wel de letters KBE (Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) achter zijn naam plaatsen.

De toekenning van de titel komt op voordracht van Gordon Brown, de Britse Minister van Financiën. Het gaat om een van de hoogste titels die een burger van buiten het koninkrijk of het Gemenebest kan ontvangen.

Enkele andere Amerikanen die eerder dezelfde titel kregen, zijn oud-president George Bush senior, de ex-burgemeester van New York Rudolph Giuliani en de filmregisseur Steven Spielberg.

Bill Gates, die werd vergezeld door zijn vrouw Melinda, memoreerde tijdens de plechtigheid op Buckingham Palace dat Groot-Brittannië het eerste land buiten de Verenigde Staten was waar Microsoft een vestiging opende. De Britse koningin vertelde de Microsoft-oprichter zelf niet zo'n computerfanaat te zijn.