Belliot stelt ultimatum aan Cosmic voor verhuizing

De Amsterdamse wethouder Hannah Belliot (Cultuur) heeft de subsidie van 2,5 miljoen euro aan het theather Cosmic voorlopig opgeschort. Daarmee volgt ze het advies van de Amsterdamse Kunstraad. De directie van het theater moet voor 1 april met plannen komen over de ,,inhoudelijke artistieke lijn'' en ,,de exploitatie'' van het theater. Dat heeft Belliot gisteren gezegd in de Amsterdamse gemeenteraad. Slaagt Cosmic daar niet in, dan stelt Belliot ook de jaarlijkse exploitatiesubsidie van vijf ton ter discussie.

Wethouder Belliot ontkende gisteren dat ze de gemeenteraad informatie heeft onthouden over het ontslag van de directeur van Cosmic. Belliot zei gisteren dat ze dit zelf pas uit de media vernomen had en dat de directie van het theater haar daarvoor niet had ingelicht.

De wethouder moest zich gisteren over het ontslag van directeur Khaldoun Elmecky verantwoorden. Dat gebeurde begin februari, twee uur nadat nadat de gemeenteraad had ingestemd met de subsidieverlening aan het theater voor de verhuizing naar een nieuw theater op het Westergasfabrieksterrein.

Belliot stelde voor om de crisis bij Cosmic volgende week opnieuw te bespreken. ,,Ik zal geen geld overmaken voor u heeft besloten'', zo beloofde Belliot de raad, die daar genoegen mee nam.

Bijna de gehele gemeenteraad noemde de gang van zaken rond het ontslag echter wel teleurstellend. De raadsleden vonden het moeilijk te geloven dat Belliot niet eerder op de hoogte was van de crisis bij Cosmic. GroenLinks denkt dat het ontslag bewust is stilgehouden om zo de subsidie niet in gevaar te brengen.

Belliot zei gisteren dat ze in december alleen signalen had gekregen dat er binnen de theaterdirectie ,,heftige discussies'' waren over de programmering en richting van het theater. ,,Ik heb toen niets begrepen van een crisis of ontslag.'' Ook hoorde ze toen dat er een interim-directeur aangesteld zou worden zodra de raad akkoord zou gaan met de subsidieverstrekking.

Volgens de raad was dat een teken dat er een crisis was, omdat een interim-manager volgens de SP altijd ,,stront aan de knikker'' betekent. Maar volgens Belliot zou de interim-manager slechts de verhuizing begeleiden. Interim-manager Ocker van Munster (van Berenschot) kondigde gisteren aan deze maand al weer te vertrekken.