BELGIË

Visionair België in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten is de laatste tentoonstelling van de onlangs overleden curator Harald Szeemann (geb. 1933). De expositie omvat ruim 500 kunst- en andere voorwerpen verdeeld over 26 zalen. De omineuze ondertitel C'est arrivé près de chez nous verwijst naar de film van Benoit Poelvoorde over een seriemoordenaar. Met de grote kunst van België als rode draad heeft Szeeman een web geweven dat de geest van dit schier onbegrijpelijke, 175-jaar jonge land wil vangen. Literatuur, misdaadromans en strips, het koningshuis en de voormalige kolonie, de architectuur, de wielersport en de bankwereld, de drietaligheid en de politiek, het eten en de films: Szeeman biedt het allemaal, en meer, in een associatief maar strak geleid feest dat de bezoeker meevoert van verbazing naar inzicht en terug.

Visionair België, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat 10, Brussel, 4 mrt t/m 15 mei, di t/m zo 10-18u (do 10-21u). Inl 0032 25078444 www.bozar.be

Beat!

Vanaf 4 maart waart de vrije geest van Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti en William Burroughs door Antwerpen. Antwerpen Wereldboekenstad blaast met een beat-boekenwinkel, beat-performances, beat-films en beat-exposities de Beat Generation nieuw leven in.

De cultboeken van deze opstandige Amerikaanse jongerencultuur uit de jaren '50 en '60 die een nieuw non-conformisme introduceerde zijn verkrijgbaar in de (tijdelijke) Beat Bookstore naar het voorbeeld van boekhandel City Lights in San Francisco. Het FilmMuseum vertoont films geprogrammeerd door cineast Marc Didden.

Beat! Beat Bookstore, Wolstraat 2, Antwerpen, 4 mrt t/m 15 april, ma t/m za 11-18u. Inl 0032 32333248 en www.abc2004.be

En verder

Wielerhelden /Wielervolk, t/m 17 apr, Stadhuis /Erfgoedhuis, Kortrijk 0032 5627 7424; René Magritte en de fotografie, t/m 15 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. www.bozar.be;