BEELDENDE KUNST

Venezia!

In de 18de eeuw bereikte de Venetiaanse schilderkunst een hoogtepunt met de werken van kunstenaars als Canaletto, Longhi, Guardi en Tiepolo. In de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg zijn zij ruim vertegenwoordigd en nu toont de Amsterdamse dependance van het museum topstukken uit de 18de-eeuwse Venetiaanse schilderkunst. Venezia! is samengesteld door Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum en de 65 schilderijen, tekeningen en prenten die hij selecteerde zijn aangevuld met voorbeelden van het beroemde Venetiaanse glas. Op de exposistie zijn voorbeelden te zien van de beroemde vedute, de stadsgezichten van Venetië die werden gemaakt door Canaletto en Belloto. Het genre van de capriccio's – fantasieën van de lagune en andere delen van de stad – wordt vertegenwoordigd door Guardi. Tiepolo verrijkte Venetië met plafondschilderingen en altaarstukken en Longhi legde het sociale leven in de stad vast.

Venezia! 5 mrt t/m 4 sept Hermitage Amsterdam, Nieuwe Herengracht 14.