Ambulance LTD.

Dat de nieuwe groep Ambulance LTD uit New York komt, ligt niet voor de hand. De ruige bravoure die altijd weer de kop opsteekt bij bands uit deze stad, zoals Interpol en de Yeah Yeah Yeah's, ontbreekt bij zanger/gitarist Marcus Congleton en de zijnen. De herkomst van Ambulance LTD zou je eerder zoeken in een zuidelijke streek, waar op houten veranda's nachtenlang akoestische gitaarpatronen in elkaar worden geschoven.

Op de prachtige, titelloze debuut-cd van deze groep staan instrumentaties vol onopzichtig vernuft. Daarmee sluit de groep zich aan bij bands als Lambchop of Calexico, die ook allerlei klankkleuren samenbrengen tot een doorwrocht geheel.

De combinatie van lichte, akoestisch klinkende instrumenten, met de soms zwaar aangezette elektrische gitaar, is van een onwerkelijke schoonheid. Dat de stem van Congleton daarboven zweeft als een heliumballon, en de zinderende gitaren soms boventonen lijken voort te brengen, draagt bij aan de zinsbegoocheling. Wat je in liedjes als Anecdote en Primitive nou precies hoort, is niet helemaal zeker.

Er zijn wel voldoende associaties: Ambulance LTD klinkt een beetje sixties, door de badkamer-galm op de zang en de elegante marimba; een beetje jaren tachtig door de suizende onverzettelijkheid die ooit `shoegazer-muziek' werd genoemd (omdat de muzikanten naar hun schoenpunten staarden); maar de groep klinkt toch ook hedendaags, door de frisse transparantie van het geluid.

Dat hippe Engelsen nu Ambulance LTD als belofte voor het nieuwe jaar beschouwen, is goed nieuws.

Ambulance LTD. Idem (TVT Records TV-2630-9)

    • Hester Carvalho