Ajax blijft overeind in Haagse wintervesting

Op het besneeuwde maar redelijk bespeelbare veld van het Zuiderpark heeft Ajax gisteravond ook zijn tweede wedstrijd onder de tijdelijke hoofdcoach Ruud Krol gewonnen. De landskampioen was in de kwartfinales van het nationale bekertoernooi met 2-0 te sterk voor ADO Den Haag, dat alleen voor rust aanspraak maakte op een stunt. Wesley Sneijder en Mauro Rosales waren de doelpuntenmakers namens de Amsterdamse voetbalclub.

De terreinknechten hadden knap werk verricht voor de aftrap van het beladen duel. Tientallen mannen en vrouwen hadden met kalkwagens en sneeuwschuivers de grasmat speelklaar gemaakt. Het onverwarmde veld was dagenlang overdekt met een zeil, dat pas vlak voor aanvang van het duel werd verwijderd. Er was ADO alles aan gelegen het `risicoduel' te laten doorgaan. Burgemeester Wim Deetman had toestemming gegeven voor een avondwedstrijd, onder stringente veiligheidseisen. Bij het spelen in daglicht zou de lucratieve tv-uitzending van SBS6 in gevaar zijn gekomen.

Beide trainers klaagden na afloop niet over de winterse omstandigheden. Ajax had in Amsterdam speciaal getraind op een hard veld, maar volgens Krol was de grasmat in het Zuiderpark veel zachter dan verwacht. Een oranje bal en oranje lijnen zorgden voor een redelijk zicht op de spelsituatie. Scheidsrechter Roelof Luinge kreeg na afloop een pluim voor zijn coulante manier van fluiten.

De spelers, ook de Ajacieden die nog nooit op sneeuw hadden gevoetbald, bleven redelijk op de been. De supporters vermaakten zich met het gooien van sneeuwballen, waarvoor ze werden berispt door de speaker. Grote ongeregeldheden bleven achterwege in het bouwvallige voetbaltheater, dat door zevenhonderd agenten en negenduizend toeschouwers werd bezocht. Het Zuiderpark was een soort vesting. Het koude weer pakte goed uit, wat de veiligheid betreft. De meeste supporters hadden het al druk genoeg met warm blijven.

Een kleine week na de uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi door Auxerre en het daaropvolgende vertrek van trainer Ronald Koeman is het spel van Ajax nog steeds van matige kwaliteit, maar na de 2-1 competitiezege bij Roda JC toonde de Amsterdamse ploeg zich opnieuw efficiënt in de afwerking. Zonder de bijna fitte Rafael van der Vaart, die tijdens het warmlopen op onschuldige wijze werd uitgejouwd door de Haagse aanhang, viel weinig lijn in het spel van Ajax te ontdekken.

De voormalige aanvoerder van Ajax werd buiten het basiselftal gehouden door de Braziliaan Maxwell, die onder de nieuwe tijdelijke leiding is doorgeschoven naar het middenveld. Anthony Obodai speelde nu als linksback, maar deed dat zo belabberd, dat hij na de pauze al weer op het middenveld stond en Maxwell zijn oude positie innam. Volgens Krol had de wisseling van positie echter meer met de zwakte van de Braziliaan dan met de zwakte van de Ghanees te maken.

ADO Den Haag was in de eerste helft de betere partij, maar vooral oud-Ajacied Cédric van der Gun miste een aantal opgelegde kansen. Aan de andere kant was de Griekse spits Angelos Charisteas een paar keer gevaarlijk. Zijn eerste doelpoging werd in de 26ste minuut door doelman Dorus de Vries onschadelijk gemaakt. Daarna redde Youssef El-Akchaoui op de doellijn, nadat Charisteas met een kopbal voor gevaar had gesticht.

In de tweede helft creëerde Ajax een veldoverwicht, wat in de 54ste minuut tot de openingstreffer van Sneijder leidde. De middenvelder schoot van dichtbij raak, nadat de jonge Hedwiges Maduro de bal op de paal had gemikt. Daarna bleef Ajax de gevaarlijkste ploeg. Scoringskansen waren er daarna voor Maduro, Rosales en Charisteas. De Griek viel in de slotfase met een spierblessure uit. Pas in de laatste minuut bepaalde Rosales, op de rand van buitenspel, de eindstand op 0-2.

De winnende coach Krol vond dat Ajax zich ,,na een stroef begin goed had herpakt''. Volgens de tijdelijke opvolger van Koeman had hij Van der Vaart niet gespaard voor de verwachte fluitconcerten van de ADO-aanhang. De voormalige aanvoerder van Ajax werd in september vorig jaar uitgemaakt voor van alles en nog wat, en daarbij moest met name zijn vriendin annex tv-presentatrice/vj Sylvie Meis het ontgelden.

Het competitieduel werd toen tijdelijk gestaakt en ADO kreeg een forse boete (25.000 euro) voor de hatelijke spreekkoren. ,,Rafael is herstellende van een virusinfectie en die duren blijkbaar langer dan vroeger'', sprak oud-international Krol in zijn bekende staccato Amsterdams.

ADO Den Haag

0

Ajax

2

Ruststand 0-0. 54. Sneijder 0-1, 90. Rosales 0-2. Schds: Luinge. Tsch: 6.000. Gele kaarten: Grujic, Swerts, Van der Leegte, El-Akchaoui (ADO) en Trabelsi (Ajax).