Aegon profiteert van goede beurs

Verzekeringsbedrijf Aegon heeft het afgelopen jaar een scherpe winstgroei geboekt, vooral dankzij het verbeterde klimaat op de financiële markten. Aegon verkocht minder verzekeringsproducten, maar maakte er meer winst op.

De winst van het concern steeg in 2004 met 61 procent naar 1,66 miljard euro. Aegon realiseerde vorig jaar 600 miljoen winst op de verkoop van aandelen en vastgoed tegen een boekverlies van 270 miljoen het jaar ervoor. Gecorrigeerd voor zulke incidentele posten steeg Aegons winst met 22 procent naar 1,78 miljard euro.

Bestuursvoorzitter D. Shepard zei vanochtend tevreden te zijn met de resultaten. ,,De gunstigere economische omstandigheden hebben de groeivooruitzichten voor onze activiteiten verbeterd.'' Shepard verwacht geen grote veranderingen op de rentemarkt, afgezien van een lichte rentestijging, en hij rekent op een stabiele aandelenmarkt.

Aegon behaalde 69 procent van zijn winst in de Verenigde Staten, tegen 16 procent in Nederland. De afzet van nieuwe verzekeringspolissen liep in de belangrijkste markten van Aegon terug, maar volgens het concern is daar bewust voor gekozen met ,,een gedisciplineerd prijsbeleid''.

Vooral in de VS daalde de verkoop van nieuwe verzekeringsproducten. Dat komt volgens Shepard met name door de lage rente. ,,Wij gaan in zo'n klimaat niet jagen op de verkoop van producten die weinig winst opleveren. De verkoop van polissen met een vaste rentevergoeding heeft dan weinig zin. Het is geen verrassing dat de verkoop van zulke polissen sterk teruggevallen is.''

Aegon kon weinig zeggen over de onderzoeken die de Amerikaanse toezichthouder SEC doet bij twee beleggingsfondsen van Aegon. Shepard: ,,De beleggingsfondsen hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van de SEC. Ik kan niets zeggen over de uitkomsten, maar wij geloven niet dat het enorme gevolgen zal hebben.''