Zware sneeuwval geeft overlast in het noorden

Zware sneeuwval heeft vandaag het openbare leven in grote delen van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe tot stilstand gebracht. Snelwegen waren moeilijk begaanbaar, scholen waren gesloten, bussen reden niet en ambulances in Friesland rukten slechts onder begeleiding van brandweerauto's uit. Ook de telefooncentrales waren overbelast, gedetineerden konden niet naar de rechtbank worden vervoerd en veel mensen verschenen niet op hun werk.

Vannacht viel er in de noordelijke provincies gemiddeld twintig tot dertig centimeter sneeuw, met een uitschieter van een halve meter in Heeg, in zuidwest Friesland. In de rest van het land met uitzondering van grote delen van Brabant en Limburg waar het droog bleef werd gemiddeld vijf centimeter sneeuw gemeten.

Het KNMI verwacht voor de komende dagen meer sneeuw in het hele land. Omdat de temperatuur vanmorgen niet boven nul kwam, en het strooizout gedurende de nacht niet was ingereden, waren de wegen in het Noorden zo glad dat het verkeer veel hinder ondervond. Zo waren vandaag in Groningen alleen de rechter rijstroken van de snelwegen open. Alle 134 beschikbare strooiauto's werden ingezet, maar het lukte Rijkswaterstaat niet om de wegen sneeuwvrij te krijgen.

Met name in Friesland was de situatie vanochtend chaotisch. Daar vonden tientallen botsingen plaats, overigens zonder lichamelijk letsel. In Leeuwarden ploeterde het weinige fietsverkeer zich door hoge bulten sneeuw. De politie in Friesland adviseerde mensen om niet de weg op te gaan. Daaraan is volgens een woordvoerder goed gehoor gegeven.

Het busvervoer in grote delen van Friesland, Groningen, Drenthe, noordelijk Flevoland en Lelystad lag plat. Directies van de scholen lieten onder meer via de lokale omroepen aan ouders weten dat de scholen gesloten waren vandaag. Het Medisch Centrum Leeuwarden schat dat twintig procent van de patiënten niet op hun afspraak is verschenen.

Het winterweer speelde ook de luchthaven Schiphol parten. Binnenkomende vluchten liepen, vooral in de ochtend, aanzienlijke vertraging op. Rondom het middaguur waren twee landings- en één startbaan open en hadden de vluchten gemiddeld nog een vertraging van 45 minuten. Rondom Amsterdam waren als gevolg van de sneeuw de files vanmorgen langer dan normaal. In de rest van Nederland viel het relatief mee.

SNEEUWRUIMEN: pagina 3