Wolters Kluwer verwacht groei

Uitgeversconcern Wolters Kluwer scherpt zijn doelstellingen aan naar aanleiding van een sterke verbetering van de resultaten. Het concern verwacht dit jaar 1 tot 2 procent op eigen kracht te groeien. In 2007 verwacht bestuursvoorzitter N. McKinstry dat het concern 4 procent per jaar groeit.

Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Wolters Kluwer maakte 135 miljoen winst in 2004 tegen een verlies van 69 miljoen het jaar ervoor. De omzet daalde van 3,4 naar 3,3 miljard euro, met name door de lagere koers van de Amerikaanse dollar.

McKinstry, die bij haar aantreden in 2003 een ingrijpende sanering aankondigde, was vanochtend optimistisch over de resultaten. Zij stelde vast dat het eerste jaar van haar driejarenplan het fundament heeft opgeleverd voor verdere verbetering. ,,Operationeel en financieel hebben we nu een sterker en vitaler bedrijf dan een jaar geleden'', aldus McKinstry.

In oktober 2003 kondigde Wolters Kluwer een grootscheepse reorganisatie aan waarbij binnen drie jaar 1.600 banen moeten verdwijnen, zo'n 8 procent van het personeelsbestand. De sanering moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 240 miljoen euro. Vanaf 2007 moet de winstmarge terug zijn op het niveau uit de jaren negentig rond de 20 procent van de omzet. De winstmarge kwam dit jaar uit op 16 procent van de omzet.

Het aantal banen bij Wolters Kluwer daalde vorig jaar al ingrijpend. Het aantal arbeidsplaatsen ging van 18.687 naar 17.515. Daarmee ligt de reorganisatie voor op schema, zo liet Wolters Kluwer vanochtend weten. Met de verkoop van enkele bedrijven die niet meer tot de kernactiviteiten werden gerekend (zoals in Nederland Ten Hagen & Stam) heeft het uitgeversconcern vorig jaar zijn desinvesteringsprogramma afgerond.

Wolters Kluwer is actief in Europa, Noord-Amerika en Azië/Pacific op het gebied van gezondheid, accountancy, financiële dienstverlening, recht en onderwijs.