Verzet tegen doorverwijsacties

Steeds meer patiënten- en consumentenorganisaties keren zich tegen de doorverwijsacties van huisartsen naar ziekenhuizen. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Consumenten Patiënten Federatie (NCPF) vandaag gezegd. De belangenverenigingen vinden dat patiënten onnodig op kosten gejaagd worden, omdat doorverwijzen ten koste gaat van de no-claim van ziekenfondspatiënten, die begin dit jaar is ingevoerd.

,,Hoewel we het doel van de acties snappen, vinden we dat het direct doorverwijzen van de huisartsen naar het ziekenhuis moet stoppen'', zegt J. Fritsma van de samenwerkende patiënten- en consumentenorganisatie in Groningen. Volgens haar ontstaat er onnodig onrust onder patiënten.

De NCPF noemt de acties van de huisartsen niet zinvol. Ook de landelijke organisatie vindt dat de actie van de huisartsen moet stoppen. ,,De actiedoelen van de artsen verschillen per regio. Het is onduidelijk waar men nu precies actie voor voert'', zei woordvoerster A. Direcks.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) herkent dit beeld niet. De regionale afdelingen van de LHV hebben juist een goed contact met de patiëntenorganisaties en doen alles in overleg, stelt een woordvoerder. Voor veel huisartsen was dat ook een voorwaarde om mee te doen.

De doorverwijsactie begon in november 2004 in met een groep huisartsen in Twente. Artsen in heel Nederland sloten zich erbij aan. De huisartsen willen dat zorgverzekeraars afzien van vergroting van de groepspraktijken.