Versatel voert investeringen in voetbal op

Telecomaanbieder Versatel investeert dit jaar 200 miljoen euro in het uitzenden van de live-wedstrijden uit het eredivisievoetbal via het eigen breedbandnetwerk van Versatel.

Dat zei bestuursvoorzitter Raj Raithatha van Versatel vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over 2004. De investering bestaat uit 30 miljoen euro voor de uitzendrechten en 170 miljoen euro voor marketinguitgaven om klanten te werven, het geschikt maken van het breedbandnetwerk voor maximaal 1 miljoen abonnees en de aanschaf van zo'n 250.000 à 300.000 `settopboxen' – kastjes die nodig zijn om het breedbandsignaal om te zetten naar televisiebeelden.

,,We verwachten eind dit jaar zo'n 100.000 klanten te hebben,'' zei financieel bestuurder Mark Lazar vanmorgen, ,,maar we willen niet het risico lopen dat er wachttijden ontstaan, dus we zorgen ervoor dat we ruimschoots genoeg settopboxen in huis hebben om nieuwe klanten snel te kunnen bedienen.'' Eind 2008, als Versatels uitzendrechten voor het eredivisievoetbal aflopen, rekent Versatel op zo'n 500.000 abonnees.

Versatel gaat toegang tot de voetbalwedstrijden aanbieden in combinatie met kabeltelevisie, internettoegang en telefonie. Een team van 300 werknemers van Versatel in Nederland en Samsung in Zuid-Korea – de leverancier van de settopboxen – werken volgens Raithatha ,,dag en nacht'' om de introductie van het voetbal in augustus dit jaar mogelijk te maken. De combinatie van tv, internet en telefonie brengt Versatel al in het tweede kwartaal dit jaar op de markt.

Op dit moment onderhandelt Versatel samen met Talpa Media van John de Mol en RTL, die de uitzendrechten voor de samenvattingen verwierven, over het aantrekken van een productiebedrijf dat de voetbalwedstrijden gaat registreren. Verder gaat de samenwerking met Talpa niet, benadrukte Raithatha vanmorgen. Talpa bezit 41 procent van de aandelen van Versatel.

Behalve in voetbal investeert Versatel dit jaar ook 105 miljoen euro in de bestaande internet- en telecomactiviteiten in Nederland, België en Duitsland. Mede hierdoor zal Versatel in elk geval tot 2007 geen positieve kasstroom behalen, en ook geen nettowinst, zei financiële man Lazar.

In 2004 leed Versatel, dat nog nooit winst heeft gemaakt, 24,4 miljoen euro verlies (in 2003 nog 32,9 miljoen) op een 30 procent hogere omzet van 600,7 miljoen euro. Dit jaar rekent Versatel op een omzet tussen de 720 en 740 miljoen euro.