Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het zwarte geld dat omgaat bij de aanschaf van luxueuze jachten, naar aanleiding van de opening van watersportbeurs Hiswa in Amsterdam. Verder aandacht voor het Kamerdebat over de uitzending van mariniers en commando's naar

Afghanistan. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Aandacht voor de Amerikaanse rol bij het vertrek van Ruud Lubbers bij de VN en een gesprek met o.a. VN-gezant Jan Pronk en de oud-VN-ambassadeur Kirkpatrick. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportages over het barre weer in het noorden van het land, de beveiliging van Schiphol en hoe de bewoners van Texel over de schrijver Jan Wolkers denken. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: De prijs van overleven. Een documentaire van regisseur Louis van Gasteren over het gezin van een man met een concentratiekampsyndroom. De film wordt gezien als een vervolg op Begrijpt u nu waarom ik huil?, een registratie van een therapeutische LSD-sessie door de Leidse hoogleraar Jan Bastiaans met een ex-kampgevangene. Ned.3, 20.55-22.00u.

Starkiss: Circus girls of India. Portret van een rondreizend circus in India met acts van vrolijke en behendige kinderen. Maar achter elk blij kindergezicht gaat een verhaal schuil van verdriet en pijn, als gevolg van gemis van ouders, broers en zussen, die ver weg wonen. Ned.1, 23.30-0.50u.

PRAATPROGRAMMA

Onder specialisten. De longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter-Koppenol praten met longchirurg Rick Paul in het VU Medisch Centrum in Amsterdam over de dilemma's in zijn werk en de toekomst van de gezondheidszorg. Ned.1, 22.55-23.30u.

MUZIEK

Edison music awards. Verslag van de uitreiking op 14 februari van de awards aan De Dijk en Phil Collins. Met o.a. Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Ilse de Lange en Bløf. Ned.2, 20.40-22.00u.

Output: Ray Charles. Eerste aflevering van een tweeluik over het concert waarin een ode wordt gebracht aan Ray Charles. Met o.a. Elton John, Norah Jones, BB King en Stevie Wonder en Georgia on my Mind, What I'd say en I can't stop lovin' you. Ned.3, 0.30-1.05u.

FILM

The Object of My Affection. (Nicholas Hytner, 1998, VS). Komedie behandelt een naar Hollywoodse maatstaven grensverleggend gegeven: de platonische vriendschap tussen zwangere Nina (Jennifer – Friends – Aniston) en haar homosekuele huisgenoot George (Paul Rudd). Yorin, 20.30-22.40u.

The Last Boy Scout. (Tony Scott, 1991, VS). Bruce Willis is geknipt voor rol van verlopen privé-detective. In wat een buddy-actiekomedie wil zijn, stuit hij samen met ex-footballspeler Damon Wayans op corruptie en doodslag in de top van het major league football. Veronica, 20.30-22.25u.

Amen. (Constantin Costa-Gavras, 2002, Fr./Roemenië/VS). Commercieel mislukte verfilming van Rolf Hochhuth's toneelstuk Der Stellvertreter behelst de opstelling van het Vaticaan tijdens WO II en de jodenvervolging. Een jezuïetenpriester en een protestantse militair proberen vergeefs de kwestie op de agenda van Pius XII te krijgen. Canvas, 21.00-23.10u.

Inventing the Abbotts (Pat O'Connor, 1997, VS). In een Amerikaans provinciestadje anno 1957 verliest Joaquin Phoenix zijn onschuld en jeugd door het uit wraaklust aan te leggen met de drie dochters van een omhooggevallen familie. Film omzeilt hoogoplopende conflicten en stipt uiterst sloom kwesties aan als klassebewustzijn en vaderlijke repressiviteit. RTL4, 0.10-2.10u.

Suicide Kings (Peter O'Fallon, 1997, VS). Pulp Fiction-variant met Christopher Walken als een voormalige maffiabaas die door een stel verwende, maar hulpbehoevende rijkeluiskinderen wordt gegijzeld. Uitgangspunt is sterker dan de film. BBC1, 0.30-2.20u.

RADIO

Kunststof. Zie radio-vooraf. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met oudheidkundige Jona Lendering over zijn boek Polderdenken, waarin hij ingaat op de wortels van de Nederlandse overlegcultuur. Verder de Amerikaanse Nederlander en vertaler Kenneth Kuhn over details in zijn werk en een bezoek aan de paranormale genezeres mevrouw Bodewits in Vlagtwedde (Oost-Groningen). 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. De zeezeilers Elly en Dick Koopmans over hun ruim 25-jarige zeilervaringen en avonturen. Radio 1, 0.04-0.45u.