Tbs-patiënt was `een tijdbom'

De verdachte van ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje uit Eibergen geeft het tbs-beleid de schuld. ,,Ik ben boos op het systeem.''

De dader voelt zich slachtoffer. De man die misbruik maakte van een fout in een tbs-kliniek om een dertienjarig meisje te ontvoeren en te verkrachten, bekritiseert het tbs-beleid in Nederland. ,,Ik ben boos, zeer boos op het systeem'', zegt Michael S, tijdens zijn gisteren begonnen proces. De 38-jarige tbs-patiënt keerde in mei vorig jaar niet terug van onbegeleid verlof omdat hij vond dat er in de Flevo Future-kliniek in Utrecht niet genoeg aandacht aan hem en zijn alcoholverslaving werd besteed. Door personeelsgebrek en bezuinigingen zit er volgens S. geen continuïteit in de behandeling en wordt om die reden ook de helft van de verloven geschrapt. ,,Ik liep tegen een muur op'', zegt hij in de Zutphense rechtbank. Toen hij, tegen de afspraken in, zonder begeleiding naar een afspraak bij het consultatiebureau voor alcohol en drugs werd gestuurd, greep hij zijn kans. Twaalf dagen later dwong hij zijn slachtoffer in Eibergen onder dreiging van een mes bij hem in de auto te stappen. Tijdens de ontvoering verkrachtte hij haar meerdere malen. Pas na veertig uur kon de Duitse politie een einde maken aan de ontvoering. ,,De veertig uur waren doordrenkt van seks, doen en praten'', aldus officier van justitie H. Vrijhoeven. Zij eist tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het meisje kampt met grote psychische problemen en durft nog altijd niet alleen over straat. Advocaat T. van der Goot van S. noemt het ,,heel uitzonderlijk'' dat het ministerie van Justitie met de familie over een schadevergoeding onderhandelt. ,,Het zegt alles over de mogelijke misstanden in de kliniek.'' Het is ,,schrijnend'', meent hij, dat als de samenleving bepaalt dat iemand met het oog op terugkeer in de maatschappij behandeld moet worden, dit vervolgens niet goed geregeld wordt.

S. had na zijn aanhouding tegenover de politie verklaard ,,een tijdbom'' te zijn, geobsedeerd door meisjes en jonge vrouwen. Behandelingen in meerdere tbs-klinieken hebben geen effect op hem gehad. Er is volgens justitie eerder sprake van een verslechtering van zijn persoonlijke situatie. Volgens een psychologisch rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) kampt hij met een ernstig gemengde persoonlijkheidsstoornis. In de verkrachtingen zit volgens de onderzoekers de `geseksualiseerde woede' ten opzichte van de tbs-klinieken besloten. S. is twee maal eerder veroordeeld wegens verkrachting. In 1995 is hem tbs opgelegd.

Door de jaren heen heeft S. vanuit de behandelinrichtingen altijd contact kunnen onderhouden met jonge vrouwen en meisjes. Aanvankelijk schriftelijk, maar nadat een pornografisch getinte briefwisseling met een 14-jarig meisje was uitgelekt, chatte hij per telefoon. Bij deze gelegenheden deed hij zich altijd jonger voor. ,,Waakzaamheid is geboden'', aldus officier van justitie Vrijhoeven over deze vorm van communiceren. Een chatsessie leidde tijdens een verlof in februari vorig jaar tot een ontmoeting met een 14-jarig meisje uit Voorschoten. In een park randde hij haar aan. Het meisje durfde pas aangifte te doen nadat de politie, die op de kamer van S. een adressenlijst had gevonden, haar had benaderd.

Ook dit feit is S. ten laste gelegd, evenals een mislukte ontvoering van een meisje in Duitsland. Deskundigen achten de kans op herhaling groot, maar vinden dat S. toch behandelbaar is. Ook advocaat Van der Goot pleit voor een nieuwe tbs-behandeling. Anders dreigt zijn cliënt in het kader van de oude tbs-maatregel op een `long stay-afdeling' terecht te komen, waardoor er geen uitzicht meer is op terugkeer in de maatschappij. Geëmotioneerd zegt S. over een nieuwe tbs-behandeling: ,,Ik laat me niet meer behandelen.'' De uitspraak is over twee weken.

    • Martin Steenbeeke