Syrië bereid tot aftocht uit Libanon

Syrië is in principe bereid zijn controversiële troepenmacht uit Libanon terug te trekken. Dat heeft president Bashar al-Assad gezegd in een vraaggesprek met het blad Time Magazine.

,,De terugtrekking zou snel moeten komen, misschien in de komende paar maanden. Niet later'', zo zei de president. ,,Ik kan niet zeggen of we het in twee maanden redden, omdat ik geen tijd heb gehad met de militairen te praten. Misschien zeggen ze wel dat het zes maanden duurt.''

Syrië staat al geruime tijd onder druk om zijn 14.000 man sterke troepenmacht uit Libanon terug te trekken. Die druk is dramatisch gestegen na de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri, twee weken geleden. Sindsdien betogen elke dag – ook gisteren weer – duizenden Libanezen in Beiroet voor een aftocht van de Syriërs.

De Verenigde Staten eisen het vertrek van de Syriërs in allengs dringender bewoordingen. Gisteren kwam de kwestie ter sprake op een bijeenkomst in het Witte Huis, waaraan naast president Bush de leiders van het Congres deelnamen. Na afloop zei Richard Lugar, de voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, dat er consensus had bestaan dat ,,Syrië moet vertrekken'' uit Libanon, en wel ,,onmiddellijk''.

Ook Groot-Brittannië eiste gisteren de aftocht van het Syrische leger uit Libanon. ,,Ik denk dat [de Syriërs] zich moeten realiseren dat de internationale gemeenschap op dit moment heel nauw op Syrië let. Ze moeten zich realiseren dat de internationale gemeenschap verwacht dat bepaalde verplichtingen worden nagekomen'', zo zei premier Tony Blair tegen het blad The Guardian.

In Kairo zeiden gisteren Arabische diplomaten dat Egypte en Saoedi-Arabië proberen Syrië over te halen een tijdschema op te stellen voor de terugtrekking van de Syrische troepen. Dat vertrek zou voor eind mei of in elk geval ,,zo spoedig mogelijk'' moeten worden afgerond. Het voorstel van Kairo en Riad is gebaseerd op het Akkoord van Taif, dat in 1989 een eind maakte aan de Libanese burgeroorlog. Het akkoord voorziet in een `herschikking' van de Syrische troepenmacht binnen twee jaar – dus in 1991 – voorafgaand aan een volledige terugtrekking. Syrië heeft zich nooit aan dat akkoord gehouden. ,,De Arabieren hebben [in het Akkoord van Taif] de Syriërs naar Libanon gestuurd. Ze kunnen hen dus nu vragen zich terug te trekken'', aldus een van de Arabische diplomaten.

Het gaat er bij de pogingen van Egypte en Saoedi-Arabië niet om ,,de Verenigde Staten of de internationale gemeenschap'' terwille te zijn, maar Syrië ,,een groot internationaal conflict te besparen'' waarin het ,,de hele wereld'' tegenover zich zou vinden, aldus de Arabische diplomaat.