Sjostakovitsj centraal bij KCO

Het Koninklijk Concertgebouworkest besteedt in 2006 veel aandacht aan de Russisiche componist Dmitri Sjostakovitsj. Zijn honderdste geboortedag wordt herdacht met negen concertprogramma's. Ook begeleidt het orkest in juni onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons bij de Nederlandse Opera voorstellingen van Sjostakovitsj' Lady Macbeth van Mstensk. Ook wordt in het Concertgebouw de film Pantserkruiser Potempkin live begeleid met de muziek van Sjostakovitsj.

De helft van de 44 optredens van Mariss Jansons bij zijn orkest vindt in het komende seizoen plaats in het buitenland, onder andere in Salzburg, Luzern, Wenen, Berlijn, New York en Londen. In Amsterdam dirigeert Jansons onder andere de Zevende symfonie van Sjostakovitsj en Sebastian im Traum, een nieuw werk dat Hans Werner Henze schreef in opdracht van het Concertgebouworkest. Nieuw is ook Concerto for Interval Piano van Peter Eötvös. Het orkest heeft verder opdrachten verstrekt aan Peter-Jan Wagemans, Hans Kox en de Russische componiste Elena Firsova.

De andere van de in totaal 113 concerten worden geleid door 23 gastdirigenten, onder wie Haitink en Harnoncourt. Zes gastdirigenten maken hun debuut, onder wie Zubin Mehta, Roy Goodman en de Amerikaanse Marin Alsop, de eerste vrouwelijke dirigent sinds 1888. Zij leidt een gratis promenadeconcert met ballet- en jazzmuziek van Sjostakovitsj. Sir Roger Norrington zal in 2006 Bachs Johannes Passion dirigeren en in 2007 de Matthäus Passion.

Het Concertgebouworkest onderhandelt met de Avro over voortzetting van de samenwerking om via radio en tv een groot publiek buiten het Concertgebouw te bereiken. Maar het orkest heeft grote zorgen over de situatie in Hilversum, waar volgens directeur Loot ,,alles wankelt'' en houdt ,,alle opties open.'' Tevreden is het orkest over de verkoop van 12.500 exemplaren van de eerste op het eigen label RCO Live uitgebracht cd met de Negende symfonie van Dvorák, gedirigeerd door Mariss Jansons.