`Politie fraudeert met arbeidstijden'

Veel politiekorpsen houden zich niet aan de Arbeidstijdenwet. Sommige korpsen hanteren zelfs een dubbele boekhouding om de werkelijke arbeidsuren van agenten te verhullen en zo de Arbeidsinspectie om de tuin te leiden.

Volgens J. van de Pol van de Nederlandse Politiebond (NPB) maken agenten soms te veel uren en worden de gegevens in het officiële systeem later aangepast. Door de structurele overbelasting van agenten is volgens Van de Pol de veiligheid van burgers en politiepersoneel zelf ,,op den duur'' in het geding. Volgens Van de Pol raken agenten opgebrand. Ook zouden agenten betrokken raken bij verkeersongevallen als gevolg van overbelasting.

Uit een onderzoek van de actualiteitenrubriek Nova bleek gisteravond dat de politiekorpsen jaarlijks 1,1 miljoen keer per jaar de Arbeidstijdenwet overtreden. Nadat het overwerk is verrekend, in geld of vrije tijd, worden de cijfers in de computer weer kloppend gemaakt. ,,Fraude'', stelt de NPB.

De Arbeidstijdenwet moet voorkomen dat agenten te snel opbranden. Korpschef Hoogendoorn van de Raad van Hoofdcommissarissen zei gisteravond de praktijken van de dubbele boekhouding niet te kennen. ,,Degene die dit doen hebben een integriteitprobleem, dit kan niet.'' Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zal de dubbele boekhouding aankaarten bij de raad van hoofdcommissarissen, zo maakte zijn woordvoerder vanmorgen bekend. De Arbeidsinspectie wil snel opheldering ,,Als er sprake is van dubbele boekhouding dan kan dat leiden tot een strafrechtelijk onderzoek.''

Reeds in 2002 heeft de inspectie processen verbaal opgemaakt tegen enkele korpsen die zich niet hielden aan de Arbeidstijdenwet. De woordvoerder van de inspectie kon vanmorgen niet zeggen of er eerder strafmaatregelen zijn opgelegd aan korpsen.

Minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt momenteel aan de wijziging van de Arbeidstijdenwet. Hij wil de weekroosters van agenten oprekken van 45 naar maximaal 48 uur per week.