Onbekend handschrift Boutens te koop

Na 111 jaar komt voor het eerst het eigenlijke debuut van de dichter P.C. Boutens in de openbaarheid: een bundel in handschrift getiteld Een boek voor Wout en Daniël. Ter herinnering aan veel lijden en veel troost. Boutens schreef de vijftien gedichten in 1893-'94 tijdens zijn studie klassieke talen voor twee studievrienden, Wout van IJzeren en Daniël Moll. Zeven van de gedichten hield Boutens buiten zijn officiële debuut XXV verzen (1894), Ze waren tot nu toe alleen te lezen in Jaarboek Letterkundig Museum deel 10 uit 2001. Het Leidse antiquariaat AioloZ stelt het manuscript tentoon op de Amsterdam Book and Print Fair 2005, die plaatsvindt van 3 tot en met 5 maart in de Passengers Terminal Amsterdam. Piet van Winden van AioloZ spreekt van een `bijzonder literair verzamelobject'. ,,De onbekende gedichten staan op hetzelfde niveau als het gepubliceerde werk.'' De vraagprijs wil Van Winden niet openbaar maken. De (inmiddels overleden) zoon van Daniël Moll weigerde jarenlang het manuscript voor publicatie af te staan. Hij vond dat het binnen de privésfeer van de familie thuishoorde.