Nieuwe kans tegen jeugdcriminaliteit

Per 1 maart is op de Nederlandse Antillen de sociale vormingsplicht van start gegaan. Via het overheidsprogramma krijgen kansarme jongeren tussen de 16 en 25 jaar een nieuwe kans om toe te treden tot de arbeidsmarkt of het beroepsonderwijs. De Antilliaanse regering ziet de sociale vormingsplicht als een middel om de jeugdcriminaliteit op de eilanden terug te dringen.

De Nederlandse regering stelt voor de eerste fase van het project, dat in zes maanden 210 jongeren op weg moet helpen, 1,6 miljoen euro beschikbaar. Het volledige programma, waar Nederland circa 9 miljoen euro aan zal bijdragen, heeft als doelstelling om volgend jaar duizend drop-outs op te vangen.

Gisteren ondertekenden premier Etienne Ys en vertegenwoordigers van Bonaire, Sint-Eustatius en Sint-Maarten een samenwerkingsprotocol voor dit project. Op korte termijn zullen Curaçao en Saba volgen.