Moord op journalist uit Oekraine is `opgelost'

De Oekraïense justitie heeft de moordenaars van de journalist Georgi Gongadze ingerekend; ze is nu op zoek naar de opdrachtgevers voor de moord op de internet-journalist.

Dat heeft gisteren president Viktor Joesjtsjenko bekendgemaakt. ,,De moordenaars van Gogadze zijn ingerekend. Zij geven informatie aan de onderzoekers'', aldus Joesjtsjenko. Hij identificeerde de verdachten niet. ,,De eerste taak is nu het belangrijkste te weten te komen: wie organiseerde de moord en gaf de opdracht.''

Georgi Gongadze had een internetkrant, waarin hij regelmatig berichtte over corruptie in de hoogste kringen. Hij werd in september 2000 in Kiev ontvoerd. Zijn onthoofde lichaam werd later in een bos buiten de stad aangetroffen. Gongadze's dood bracht een golf van beschuldigingen tegen toenmalig president Leonid Koetsjma teweeg – hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de moord. Joesjtsjenko beschuldigde Koetsjma indertijd van het ,,beschermen van Gongadze's moordenaars''. Vorig jaar oordeelde een parlementscommissie dat juridische actie tegen Koetsjma zou moeten worden ondernomen; hij zou opdracht hebben gegeven tot de moord.

Joesjtsjenko gaf gisteren geen bijzonderheden over het onderzoek of de uitlatingen van de verdachten tegenover de justitie. Hij zei wel ,,perplex'' te staan van de betrokkenheid van overheidspersoneel bij de moord en van ,,hun beestachtig gedrag''.

Koetsjma heeft de beschuldigingen altijd van de hand gewezen. Die zijn vooral gebaseerd op geluidsbanden uit het bezit van een lijfwacht van de toenmalige president. Deze had tientallen gesprekken van Koetsjma met zijn naaste medewerkers in het geheim op de band opgenomen. Op een van de bandjes is te horen hoe Koetsjma zich opwindt over de verslaggeving van Gongadze en daarbij de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Joeri Kravtsjenko toebeet: ,,Werk hem weg! Gooi hem eruit! Geef hem maar aan de Tsjetsjenen.'' Koetsjma bestrijdt de authenticiteit van de bandjes. Een getuige in de zaak, een vroegere hoge politie-officier, werd in augustus 2003 in zijn cel in de gevangenis doodgeslagen – door wie is nooit bekend geworden.

Het persbureau Interfax berichtte gisteren dat de arrestanten een generaal en twee kolonels zijn, maar dat is niet bevestigd.

Joesjtsjenko heeft herhaaldelijk gezegd dat de oplossing van de moordzaak-Gongadze voor hem ,,een erezaak'' is. ,,Nu kan ik mijn kinderen vertellen wie Ghia heeft vermoord'', zei hij gisteren. Hij zei ook opheldering te willen brengen in nog ruim twintig andere sterfgevallen van politici, zakenlieden en journalisten die in de afgelopen tien jaar onder verdachte omstandigheden zijn gestorven. Daarvoor wordt een speciaal Nationaal Onderzoeksbureau opgericht.