Meer beveiliging op Schiphol

De veiligheidsmaatregelen op Schiphol worden aanzienlijk uitgebreid wegens de diamantroof afgelopen vrijdag. De marechaussee zal permanente surveillances uitvoeren op kwetsbare plaatsen bij de vrachtplatforms. De toegangsfaciliteiten voor luchthavenpersoneel worden ingeperkt door invoering van een pas voorzien van een irisscan voor toegang tot besloten delen van de luchthaven. Waardetransporten worden voortaan altijd begeleid door de marechaussee.

Dat zei minister Donner (Justitie, CDA) gisteren in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer over de overval op een busje van KLM Cargo met een zending juwelen en diamanten. De overvallers konden het vrachtplatform verlaten door vlak achter een andere auto te `plakken' en zo onder de slagboom door te rijden. Het team van de marechaussee dat de roofoverval onderzoekt, is uitgebried tot 40 rechercheurs.

Volgens Donner had de KLM het waardetransport niet gemeld bij de marechausse en ook geen andere beveiligingsmaatregelen genomen zoals de inschakeling van een waardetransporteur. Volgens Donner behoort Schiphol, ondanks deze overval, tot een van de best beveiligde luchthavens ter wereld. Dat zou volgens de minister ondermeer blijken uit rapportages van de Europese Unie.

Donner benadrukte dat Schiphol en niet de marechaussee verantwoordelijk is voor de bewaking van het platform, maar dat de marechaussee wel toezicht op die beveiliging houdt. De bewindsman zei geen aanwijzingen te hebben dat die controle heeft gefaald.

Volgens Donner worden op Schiphol tal van maatregelen genomen om malafide werknemers te weren, maar is het niet te voorkomen dat in een gemeenschap van 60.000 personen criminaliteit voorkomt. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zal intensiever betrokken worden bij screening van Schipholpersoneel. Van de 60.000 werknemers heeft ongeveer de helft een pasje dat toegang biedt tot het besloten deel van de luchthaven.

PvdA en VVD willen een hoorzitting houden over het veiligheidsbeleid op Schiphol en direct betrokken partijen ondervragen.