Marin Alsop eerste vrouw voor KCO

Nog nooit sinds de opening van het Amsterdamse Concertgebouw op 11 april 1888 stond een vrouwenlijke dirigent voor het Concertgebouworkest. Maar op 8 juni 2006 zal het dan toch gebeuren. De Amerikaanse Marin Alsop dirigeert dan het Koninklijk Concertgebouworkest in een concert met ballet- en jazzmuziek van Dmitri Sjostakovitsj. Het is een gratis toegankelijk Promenadeconcert in het Concertgebouw als vervanging van het Museumpleinconcert dat duur was wegens de opbouw van het overdekte podium en vanwege regen de kans had te mislukken.

Het Promconcert lijkt voor Alsop niet prestigieus, maar het wordt wel opgenomen voor een tv-uitzending. En het concert is een onderdeel van de ambitieuze Sjostakovitsj-serie in het komende seizoen. Artistiek lijkt het concert van Alsop interessanter dan dat van de wereldberoemde en erg dure Lorin Maazel in mei: de tachtig minuten durende Ring without words met de `greatest hits' uit Wagners Der Ring des Nibelungen.

Marin Alsop, geboren in New York en sinds 2002 chef van het Bournemouth Symphony Orchestra, is een dirigente van belang. Ze werd in 2003 door The Gramophone uitgeroepen tot `Artist of the Year' en trad eerder op met wereldberoemde orkesten als het Philadelphia Orchestra, het Los Angeles Philharmonic, het London Symphony Orchestra, de London Philharmonic en de Philharmonie in München.

Daar kan het Koninklijk Concertgebouworkest wel bij.