`Leven zonder tabak'

`HELP – Voor een leven zonder tabak'. Met deze slogan begint de Europese Commissie een nieuwe antirookcampagne in de hele Europese Unie. Het budget van 72 miljoen euro tot 2008 is drie keer zo hoog als dat voor een eerdere campagne. Jongeren van 15 tot 30 jaar zijn de voornaamste doelgroep. Elk jaar sterven in de EU 650.000 mensen als gevolg van ziekten die het gevolg zijn van roken.

,,Ziekten en sterfgevallen als gevolg van roken kosten de EU-landen 100 miljard euro per jaar'', zei eurocommissaris Markos Kyprianou (Gezondheid en Consumentenbescherming). ,,Acht van de tien rokers beginnen als tieners. En zodra ze eenmaal verslaafd zijn, betekent dat voor velen een vroege dood.'' De Cypriotische commissaris, zelf ex-roker, zei ,,woede'' te voelen over het feit dat roken nog steeds de belangrijkste oorzaak van zo veel ziekten is.

Kyprianou erkende dat het tegenstrijdig is dat Brussel nog steeds tabaksboeren subsidieert met zo'n 1 miljard euro per jaar. Maar hij onderstreepte dat deze subsidie door de afgesproken hervorming van het landbouwbeleid geleidelijk zal verdwijnen.

De Nederlandse stichting voor een rookvrije toekomst Stivoro is positief over de campagne. ,,Belangrijk is dat er steeds telefoonnummers komen voor hulp bij het stoppen'', zei directeur T. Prins. Volgens Prins zou de campagne zich vooral moeten richten op landen met veel rokers, waaronder Hongarije, Spanje, Duitsland, Italië en Griekenland.

Kyprioanou pleitte gisteren voor een rookverbod in de horeca, zoals dat al bestaat in Ierland, Italië en Malta. Vanaf juli zijn alle tabaksadvertenties op radio, internet en in gedrukte media in de hele EU verboden. Sinds 1989 geldt al een reclameverbod op televisie.