Kunstraad wil subsidie voor Cosmic korten

De Amsterdamse Kunstraad adviseert om de extra subsidie voor Theater Cosmic van 2,5 miljoen euro op te schorten totdat het multiculturele theater een nieuwe artistiek leider heeft gevonden.

Dat schrijft het adviesorgaan vandaag in een brief aan Amsterdamse wethouder Hannah Belliot (Cultuur), in een reactie op crisis bij Cosmic na het ontslag van directeur Khaldoun Elmecky.

De Kunstraad verwerpt de gisteren ingediende plannen van Cosmic om interim-directeur Ocker van Munster voorlopig het gezelschap te laten leiden, gesteund door een in te stellen `artistieke raad'. De kunstraad heeft er geen vertrouwen in dat deze constructie de artistieke continuïteit waarborgt, laat staan dat deze tot de gewenste verdieping zal leiden. Dat Cosmic de artistieke leek Van Muster heeft aangesteld, biedt volgens de Kunstraad weinig vertrouwen in de toekomst. De raad is bang dat Cosmic voorlopig helemaal geen voorstellingen zal kunnen maken. Het schrappen van de eerstvolgende voorstelling Violence door Van Munster, is volgens de raad een veeg teken.

Het bestuur van Cosmic ontsloeg begin februari directeur Khaldoun Elmecky na een arbeidsconflict. De gemeenteraad voelt zich bekocht door dit ontslag omdat het plaatsvond twee uur nadat Cosmic een forse extra subsidie had gekregen om naar een nieuw theater op het Westergasfabrieksterrein te verhuizen. Het bestuur had het ontslag eerder moeten melden. Wethouder Belliot kwam onder vuur te liggen omdat zij wèl eerder wist van de crisis.

Volgens de Kunstraad is de subsidie mede toegekend omdat de raad en de gemeente vertrouwen hadden in Elmecky. De raad verwerpt dan ook het verweer van het bestuur dat ,,subsidie voor een instelling is, niet voor een persoon.'' De raad zegt dat het verzwijgen van het ontslag voor de gemeenteraad als niet anders kan worden uitgelegd dan als opzettelijk, om de extra subsidie niet in gevaar te brengen. Vooral omdat het ministerie van OCW wèl vroegtijdig op de hoogte was gesteld. Volgens het bestuur kwam dit doordat OCW ,,doorvroeg.''