Krijgsheer wordt chef-staf van Karzai in Afghanistan

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de omstreden Oezbeekse krijgsheer generaal Abdul Rashid Dostum gisteren benoemd tot chef-staf van de krijgsmacht. Dostum is de tweede krijgsheer die een belangrijke positie in het centrum van de macht krijgt, nadat Karzai eind vorig jaar al Ismail Khan had opgenomen in zijn kabinet.

De benoeming maakt duidelijk dat Karzai de confrontatie met krijgsheren uit de weg gaat. Vóór de verkiezingen van begin oktober had Karzai nog gezegd dat de macht van krijgsheren als Dostum tot het verleden behoorde. Maar met de ontwapening van de privé-legers die de krijgsheren erop na houden is nauwelijks een begin gemaakt.

De gezaghebbende International Crisis Group beschuldigde de regering van Karzai er onlangs van samen met de VS de macht van de krijgsheren in stand te houden om ze te kunnen inzetten tegen islamitische militanten.

President Karzai en de Oezbeekse krijgsheer Dostum hebben in het verleden vaak met elkaar op gespannen voet gestaan. Bij de presidentsverkiezingen die door Karzai werden gewonnen, eindigde Dostum als vierde. Waarnemers in Kabul zeggen dat Karzai zijn rivaal liever aan zijn zijde heeft dan tegenover zich. Hij kan de steun van Dostum goed gebruiken in de aanloop naar de parlementsverkiezingen die later dit jaar zullen worden gehouden. Dostum beheerst een groot deel van het noorden van Afghanistan.

Dostum heeft een omstreden staat van dienst. In de jaren tachtig steunde hij de Sovjet-bezetters en in de jaren negentig speelde hij een belangrijke rol in de burgeroorlog. Vier jaar geleden heeft hij zich achter de Amerikanen geschaard. Hij zou aanhangers van het Talibaan-regime in een container hebben laten opsluiten, waar ze zijn gestikt. Mensenrechtenorganisaties vinden dat hij terecht moet staan voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Na de benoeming van Dostum weigerde een woordvoerder van Karzai gisteren om over die beschuldigingen te praten. ,,Dat is een heel andere zaak.''