Klavecimbelpionier

De klaveciniste Janny van Wering, die gisternacht op 95-jarige leeftijd in Amsterdam overleed, was in Nederland de pionier op het eeuwenoude instrument, dat in de jaren twintig was herontdekt door de Poolse Wanda Landowska. Van Wering, in 1909 geboren in Oude Pekela, leidde aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam de eerste generaties Nederlandse klavecinisten op.

Toen Sem Dresden, de directeur van het Amsterdamse Conservatorium, Janny van Wering in de vroege jaren dertig Bach hoorde spelen op een piano, vond hij dat ze dat eigenlijk op een klavecimbel moest doen. Hij haalde de Franse klaveciniste Pauline Aubert naar Amsterdam om de pianoleraren aan zijn conservatorium de nieuwe `authentieke' inzichten bij te brengen, en Van Wering begon een klavecimbelstudie, die ze in 1933 Parijs bij Aubert voltooide. In een interview in deze krant zei ze later dat de subtiele klank van het klavecimbel haar liever was dan de piano, ,,die voor mij te fors zou zijn.''

In 1934 gaf Van Wering haar eerste recital op het klavecimbel, dat nog zeer omstreden was vanwege de spichtige, droge klank van de palletjes op de snaren. Befaamd waren haar vertolkingen van de Goldbergvariaties van Bach. Een recensie daarvan in het Algemeen Handelsblad in 1950 begon: ,,De Nederlandse clavecymbelspeelster Janny van Wering heeft gisteravond in de Kleine Zaal een artistieke prestatie geleverd, welke wereldvermaardheid dient te krijgen.'' Maar voor wie er niet bij was, merkte de recensent op dat Bachs muziek ,,voor normaal geoefende oren nauwelijks en misschien in het geheel niet is te volgen.''

Van Wering, die ook internationaal carrière maakte, trad op met musici als Johan Feltkamp, Theo Olof, Frans Brüggen en Anner Bijlsma. Ze speelde ook 20ste eeuwse muziek, ze werkte in het Radio Kamerorkest en het Nederlands Kamerorkest en maakte vele radio-uitzendingen. In 1974 sloot Janny van Wering haar carrière af met een plaatopname van Haydns Klavierkonzert in D-groot met het Nederlands Kamerorkest. Ze was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg de Zilveren medaille van de stad Amsterdam.

    • Kasper Jansen