Kevin Bacon sterk in klein drama over pedofilie

Dat is weer het voordeel van het feit dat een controversiële film de Oscarwinnaar wordt, zoals Million Dollar Baby; dan krijgen kleinere films weer even ruimte. The Woodsman is zo'n kleine film, die Amerikanen dan vaak `moedig' noemen. Moedig dat Kevin Bacon er de hoofdrol in speelt. Moedig ook dat hij er als producent geld in stak.

The Woodsman gaat over een man die net uit de gevangenis komt na een straf wegens seksuele intimidatie van minderjarige meisjes. Die man is Walter, en de hele film gaat over zijn moeizame herintrede in de burgermaatschappij. Als je inventariseert wat Walter allemaal meemaakt in de krap anderhalf uur dat de film duurt, krijg je een beetje een boodschappenlijstjesgevoel. Hij heeft het aan een nieuwe geliefde moeten vertellen. Hij wordt achterdochtig bekeken door een overijverige politieman. Iemand op zijn werk ontdekt het en vertelt het aan iedereen. Zijn zus wil hem niet meer zien. Hij ontmaskert een andere pedofiel. Hij komt in het reine met de kleine meisjes. Niks vergeten.

Regisseuse Kassel vindt dat een afgestrafte pedofiel een nieuwe kans verdient. De collega die Walters verleden rondbazuint, komt er dus van meet af aan erg slecht af in de film. Walters nieuwe vriendin Mae is zelf ook door haar broers misbruikt, maar kan toch zonder met haar ogen te knipperen zeggen: ,,I love my brothers''. Dus zo erg kan het niet zijn.

Toch voelt de film niet schematisch en pamfletterig aan, en dat komt door de aanwezigheid van Bacon en in mindere mate ook door de aardsheid van Kyra Sedgwick, die Mae speelt. Bacon heeft als altijd een zelfverzekerde manier om de onzekere Walter te spelen. Hij staat goed. Hij kijkt goed. Hij kan tranen in de ogen krijgen zonder dat je je geneert. Hij kan zelfs een precaire scène met een Roodkapje aan, een prachtig onschuldig meisje dat zijn weg kruist, dat hij ruikt, dat hij achtervolgt, dat hij aanspreekt en uitnodigt. We weten waar deze scène voor dient. Hier moeten wij de adem inhouden en hopen, hópen dat Walter de juiste keuze maakt. Grote goden, hij wil haar op schoot nemen, doe het niet Walter! Zelfs die scène komt Bacon zonder haperen door.

Moedig is het zeker van Bacon. Hij heeft er niet de beloning voor gekregen zoals Clint Eastwood met Million Dollar Baby. De films kwamen in december vlak na elkaar uit in Amerika: The Woodsman in zes bioscopen, Million Dollar Baby in acht. The Woodsman draait nog in enkele tientallen bioscopen, Million Dollar Baby inmiddels in meer dan tweeduizend.

The Woodsman. Regie: Nicole Kassell. Met: Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, Mos Def, Hannah Pilkes. In: 8 bioscopen.

    • Bas Blokker