Kamer wil onderzoek helikopters

De Tweede Kamer wil dat de Algemene Rekenkamer een onderzoek instelt naar de aanbesteding van helikopters voor de politie. Deze zouden gisteren geleverd worden door Joep van den Nieuwenhuyzen.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) ziet definitief af van de helikopters die bedrijven van de zakenman zouden leveren voor 60 miljoen euro. De eerste twee helikopters moesten uiterlijk gisteren binnen zijn. Remkes zegt dat contractbreuk is gepleegd. De levering is driemaal eerder uitgesteld, en politie en ministerie wilden graag onder het contract uit. Remkes vordert een voorschot van 15 miljoen euro terug en legt Van den Nieuwenhuyzen een boete op van 10 miljoen euro.

De Kamerfracties van PvdA en CDA – samen een meerderheid – willen nu dat de Algemene Rekenkamer onderzoek doet naar het verloop van de aanbesteding, die is verweven met het Rotterdamse havenschandaal, waarbij het Havenbedrijf voor 180 miljoen euro garanties aan Van den Nieuwenhuyzen gaf.

Het Havenbedrijf begon in 1999 zijn financiële steun aan Van den Nieuwenhuyzen – na positief advies van Economische Zaken – met een lening waarmee Van den Nieuwenhuyzen het bedrijf MD Helicopters in de VS inlijfde. Daarna besloot het rijk dat de politie nieuwe helikopters van dit bedrijf moest kopen.

In de aanbestedingsprocedure stelde het rijk technische eisen waaraan alleen MD Helicopters kon voldoen. De concurrentie zei dat deze eisen door geen van de bedrijven – ook niet MD Helicopters – waren in te lossen, mede omdat de heli's te zwaar zouden worden. Na vier jaar is dat nu bevestigd.

Het CDA-Kamerlid Algra steunt daarom de suggestie van zijn PvdA-collega's Timmermans en Blom om de Algemene Rekenkamer onderzoek naar de aanbesteding te laten doen. PvdA'er Blom wil het onderzoek inbedden in het havenschandaal. ,,Dit is het zoveelste probleem met Van den Nieuwenhuyzen. Ook is weer een voorschot verleend en zijn toezeggingen niet nagekomen. Ik wil weten hoe dit met deze man zo lang kon doorgaan'', aldus Blom. Algra wil dat in het onderzoek ook wordt gekeken naar andere dubieuze aanbestedingen. ,,Maar het hart moet de aanbesteding van de helikopters zijn.''

Van den Nieuwenhuyzen zegt dat hij de helikopters na nog één test, komende vrijdag, alsnog zal leveren. Volgens hem voorziet het contract in uitstel wegens weersomstandigheden. Hij wil niet zeggen wat hij doet als het rijk de helikopters, zoals verwacht, niet accepteert.

    • Tom-Jan Meeus